Glas Istre: 17. 01. 2006.

ODBIJENA TUŽBA HSP-ovog VIJEĆNIKA U SKUPŠTINI DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Ustavni sud proglasio se »nenadležnim« za Veraju

Miši Veraji, žrtvi famoznih HSP-ovih ostavki, odgovoreno je da njegov slučaj prvo mora riješiti Središnji ured državne uprave, kojemu je žalba upućena još 16. listopada

ZAGREB - Ustavni sud proglasio se nenadležnim za tužbu Miše Veraje, vijećnika HSP-a u skupštini Dubrovačko-neretvanske županije, kojem je, zaključkom tog tijela, prije više od tri mjeseca prestao mandat. I Veraja je, naime, jedna od žrtava famoznih ostavki koje vodstvo HSP-a aktivira kad neki njihov vijećnik u jedinicama lokalne samouprave iskaže neposluh.

U ovom slučaju Veraja je želio slijediti Stipu Gabrića Jamba, koji se razišao s HDZ-om i s opozicijom predvođenom SDP-om kanio preuzeti vlast u Dubrovačkoj županiji. No, HSP je Veraju zamijenio drugim vijećnikom i HDZ je zadržao vlast. Veraja je podnio tužbu Ustavnom sudu, ali su ga oni u rješenju, koje je prije nekoliko dana objavljeno u Narodnim novinama, uputili na to da »svatko može tom sudu podnijeti tužbu ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna sloboda zajamčena Ustavom«.

Pojedinačni akt je samo ona odluka kojom je nadležna institucija meritorno odlučivala o biti stvari, a Ustavni sud je ocijenio da spomenuti zaključak nije takav akt. Veraja se, dakle, trebao prvo žaliti Upravnom sudu ili Središnjem uredu državne uprave i tek onda ići na Ustavni sud. Stvar je u tome da je Veraja još 16. listopada prošle godine uputio žalbu Uredu, kojem je na čelu Antun Palarić, ali do danas nije dobio odgovor.

- Sve je to smiješno. Po Ustavu je mandat moj i tako je Ustavni sud trebao odlučiti, a ne ustvrditi da nije nadležan, rekao je Veraja. Napominje da je u međuvremenu više puta telefonski razgovarao s Uredom državne uprave, u kojem ga neprestano uvjeravaju da će riješiti njegov predmet, ali ništa od toga. Ipak, ne predaje se.

- Borit ću se i dalje, ne odustajem samo tako jer znam da sam u pravu. Izbačen sam iz Skupštine na temelju lažne ostavke. U stalnom sam kontaktu s vrhom SDP-a, posebno Matom Arlovićem, i mislim da je ta stranka odlučila da će se povući s vlasti u Velikoj Gorici i zato što državna administracija ništa ne poduzima u Dubrovačkoj županiji, zaključuje Veraja.

D. CIGLENEČKI