Večernji list: 17. 01. 2006.

ISTRAGA BiH provodi mjere protiv hrvatskog vojnog i političkog vrha

Hrvatske premijere optužuju za zločine

Autor: DEJAN JAZVIĆ

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istragu protiv većeg broja bivših vojnih i državnih dužnosnika Republike Hrvatske zbog sumnji da su odgovorni za ratne zločine počinjene nad Srbima u BiH, potvrđeno je "Večernjem listu" u ovoj instituciji. Državno tužiteljstvo razmatra posebna izvješća protiv trojice bivših hrvatskih premijera Franje Gregurića, Hrvoja Šarinića i Nikice Valentića.

Prijave i za Loru

Kaznene prijave odnose se na ratne zločine nad Srbima počinjene u "Lori", kao i na navodne zločine na području Hercegovine od 1992. do 1995. Iza optužbi očito stoje institucije Republike Srpske. Naime, dokumentacija koja bi trebala argumentirati kaznene prijave Tužiteljstvu BiH upućena je iz Centra javne sigurnosti Trebinje.

Optužbe se odnose i na bivšeg ministra obraneGojka Šuška, bivšeg zapovjednika Hrvatske vojske Janka Bobetka, njegova zamjenika Slobodana Praljka, ratnog zapovjednika HVO-a, Antu Rosu, te još nekoliko desetaka pripadnika HV-a, ZNG-a, HVO i HOS-a. Na temelju navedenih izvješća formirani su predmeti, koji su u postupku u Tužiteljstvu BiH. U ovom trenutku ne možemo davati više informacija u vezi s navedenim predmetima kažu u državnom tužiteljstvu u Sarajevu.

Priprema sukoba

U prijavama se navodi da su spomenuti hrvatski državljani, obnašajući najviše vojne i političke dužnosti, pomagali ili podržavali planiranje i pripremu nacionalnih sukoba na području Hercegovine. Optužbe se posebno odnose na zločine koji su, kako se tvrdi, počinjeni nad srpskim civilima u Čapljini 1992. Vojni časnici i pripadnici pojedinih vojnih postrojbi terete se i za kršenje pravila humanitarnog prava, odnosno za neposredno sudjelovanje u terorističkim akcijama, širem i sustavnom napadu na srpsko stanovništvo u Hercegovini.

Silovanja, zlostavljanja i pljačke samo su neka od djela koja su, prema tvrdnjama Centra službe sigurnosti Trebinje, počinili pripadnici hrvatskih vojnih formacija. Bobetka, Praljka i druge časnike sumnjiče i za uništavanje pravoslavnih vjerskih objekata.

BROJNE ISTRAGE - Šest ekipa traži dokaze

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je da vodi velik broj istraga vezanih uz ratne zločine. Ukupno šest istražnih timova Tužiteljstva, sastavljenih od domaćih i stranih stručnjaka, radi na prikupljanju dokaza.

Ako i bude podignuta koja optužnica, minimalne su šanse da će biti suđenja u Sarajevu. RH ne odobrava izručenja, pa bi tužiteljstvo iz Sarajeva moglo dokumente proslijediti hrvatskom pravosuđu.