Večernji list: 17. 01. 2006.

VIJEĆE EUROPE Hrvatski zastupnici o Rezoluciji o komunističkim zločinima

Hrvatski zastupnici u Vijeću Europe: Tražit ćemo osudu i zločina u Bleiburgu

Autor: VANJA MOSKALJOV

HDZ-ovi zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe tražit će da se u Rezoluciju o osudi komunističkih zločina, koju bi Skupština trebala usvojiti sljedeći tjedan, ugradi i osuda Bleiburga te drugih stradanja u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Rekao je to voditelj saborskog izaslanstva u Skupštini Frano Matušić.

Dobra podloga

Iako priznaje da Rezolucija ima nekih nejasnoća i manjkavosti, on i stranački mu kolega Miomir Žužul će je podržati podržati jer očekuju da će biti popravljena amandmanima.

Već ovakva rezolucija je dobra podloga za osudu tih zločina u kojima su širom svijeta stradali milijuni ljudi rekao je Matušić.

Opozicija, pak, smatra kako je Rezolucija nekvalitetno napisana, te da bi neki njezini dijelovi mogli prouzročiti nove podjele u bivšim komunističkim zemljama.

Progoniti zločine

Esdepeovac Neven Mimica tako će podnijeti amandmane, ali je sklon podržati i ovakvu rezoluciju unatoč primjedbama.

- Rezolucija treba predložiti konkretne postupke poput suđenja, s obzirom na to da je riječ o zločinima koje treba pravosudno goniti, a ne otvarati političke rasprave na nacionalnoj razini napominje Mimica.

Zbog neslaganja s prijedlogom o osnivanju nacionalnih komisija koje bi istraživale komunističke zločine, svojim će amandmanima predložiti da se istrage prepuste pravosudnim institucijama. Sljedeći tjedan glasovat će se i o Rezoluciji o borbi protiv uskrsnuća nacističke ideologije, o čemu postoji potpuno suglasje.

Pupovac: Komunizam i nacizam nisu isto

Da je Rezolucija loše napisana, smatra Milorad Pupovac (SDSS), dodajući kako ona daje paušalne i preopćenite ocjene o nečemu što je već dugo poznato. Rezolucija je kontroverzna i nedovoljno ozbiljna s obzirom na temu kaže Pupovac i dodaje da je, ako se ne poboljša amandmanima, neće podržati. Načelno podržava donošenje takve rezolucije, ali ne odobrava generalizacije i, posebno, izjednačavanje komunizma i nacizma koje proizlazi iz nje.