Glas Istre: 18. 01. 2006.

ŠEF SDP-a POSLAO SVIM ČLANOVIMA SVOJEVRSNU POLITIČKU OPORUKU I NAJAVU DA ĆE SE ZA 2,5 GODINA POVUĆI S ČELA STRANKE

Picula postao prva žrtva Račanovog moralnog kodeksa

Principijelnost socijaldemokrata će se demonstrirati na razvrgavanju SDP-ove koalicije s HSP-om u Velikoj Gorici

ZAGREB - Šef socijaldemokrata Ivica Račan poslao je svim članovima SDP-a neuobičajeno pismo u kojem u 30 točaka progovara o deformacijama u stranci i iznosi osobno viđenje kako bi trebao SDP izgledati danas i u budućnosti, doznajemo iz vrha te stranke. Riječ je o svojevrsnoj političkoj oporuci Ivice Račana koji je najavio da će se za dvije i pol godine povući s mjesta predsjednika SDP-a.

U pismu, koje je prema mišljenju promatrača presedan u domaćem stranačkom životu, Račan upozorava članove kako je nakon samo 15 godina demokracije u Hrvatskoj povjerenje građana u političke stranke palo na niske grane te da je ta činjenica porazna. Zbog toga se SDP - prema Račanu - mora zauzimati ne samo za socijalnu i demokratsku Hrvatsku, nego se pridržavati i stanovitog »moralnog kodeksa« koji će ga razlikovati od drugih stranaka.

- Socijaldemokrati moraju korigirati surovi proces divljeg kapitalizma i braniti socijalnu osjetljivost, toleranciju i jednakopravnost građana, izjavio je jučer Račan. Socijaldemokrati se, prema njegovim riječima, moraju odupirati autokratskoj vlasti i u svojim redovima. Vlast, kaže, ne mogu koristiti za osobne probitke, kao što ni pristaše ne mogu pridobivati kupovanjem, davanjem raznih povlastica ili protuzakonito.

Jedna od prvih posljedica te principijelnosti bit će razvrgavanje SDP-ove koalicije s HSP-om u Velikoj Gorici, gdje će se Tonino Picula do kraja siječnja morati povući s mjesta gradonačelnika. Zakonitost te koalicije je postala upitna nakon što vijećnik HSP-a Ivan Brdek prešao na stranu HDZ-a. Vrh HSP-a postavio mu je zamjenu, ali je taj potez sporan jer dovodi u pitanje ustavno načelo prema kojem mandat zastupnika nije imperativan. Prema informacijama iz SDP-a, većina u Glavnom odboru u subotu je pljeskom pozdravila odluku o okončanju eksperimentalne koalicije s HSP-om. Pitanje je, međutim, kako će reagirati građani Velike Gorice kada SDP-ova koalicija u ime poštovanja zakonitosti prepusti vlast HDZ-u.

- Znamo da će građani loše ocijeniti to što predajemo vlast HDZ-u. Možda će zbog toga biti i rezignirani, ali riječ je o principu. Taj princip neće nam kratkoročno pomoći u Velikoj Gorici, ali će pomoći SDP-u u cijeloj Hrvatskoj, tvrdi Račan.

B. PODGORNIK