Glas Istre: 18. 01. 2006.

NASTAVLJENO SUĐENJE MILANU MARTIĆU PRED HAAŠKIM SUDOM

Džakula svjedočio o ratnim zločinima na okupiranim područjima

DEN HAAG - Iskazom prvog svjedoka optužbe Veljka Džakule, o ratnim zločinima počinjenim nad hrvatskim civilima na okupiranim područjima 1991.-1995., jučer je pred Haaškim sudom nastavljeno suđenje bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću.

Svjedok Džakula, koji je '90-ih kao predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) u zapadnoj Slavoniji zagovarao političko rješenje sukoba, zbog čega je bio izložen progonu vrha SDS-u Kninu, jučer je svjedočio o napadima JNA, Martićeve milicije i tzv. teritorijalne obrane na hrvatska sela na okupiranim područjima 1991./92.

Kazao je da je za zločine počinjene u tim napadima doznao iz razgovora s ljudima i iz medija te je u sudnici prepričao svoja saznanja o ratnim zločinima u Hrvatskoj Kostajnici, Škabrnji i drugim selima u zaleđu Šibenika i Zadra, ističući da počinitelji tih zločina nisu nikada procesuirani. Na pitanje tužitelja Alexa Whitinga je li optuženi Martić mogao znati za te zločine, svjedok je odgovorio potvrdno. Potvrdio je i Martićevo sudjelovanje u ratu u BiH, te opisao kako je optuženi u ljeto 1992. sa svojom jedinicom sudjelovao u proboju na Posavskom koridoru, nakon čega je unaprijeđen u generala.

Džakula je svjedočio o zločinima nad hrvatskim civilima u zapadnoj Slavoniji u rujnu i listopadu 1991., navodeći kao primjere pokolj u Četekovcima, te zločine na području Pakraca. Prema njegovim riječima, po ubojstvima je bio poznat neki Sokolović koji je bombom ubio cijelu hrvatsku obitelj, i neki Kovačević-Sikirica koji je »sjekirom ubijao hrvatske civile, a kada je njih ponestalo onda je ubijao i Srbe«.

- Sokolović je kasnije prešao na hrvatsku stranu, a nakon »Bljeska« je odgovornost prebacio na drugog čovjeka, koji sada za to djelo sjedi u Lepoglavi 20 godina, kazao je Džakula. (Hina)