Glas Istre: 18. 01. 2006.

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU SANKCIONIRAO SPOROST I NESAVJESNO PONAŠANJE NADLEŽNIH TIJELA

Hrvatska kažnjena jer majci nije vratila sina

Edini Karadžić Hrvatska mora isplatiti 18 tisuća eura naknade štete i sudskih troškova nastalih u postupku vraćanja sina

ZAGREB - Hrvatska država Edini Karadžić, inače državljanki BiH, mora isplatiti 18 tisuća eura naknade štete i sudskih troškova zbog sporosti nadležnih tijela u postupku vraćanja majci sina kojega je prije četiri godine oteo njegov otac i njen nevjenčani suprug, inače hrvatski državljanin.

Edina Karadžić rođena je u Njemačkoj, ima sina rođenog u izvanbračnoj zajednici 1995. godine i prema njemačkom pravu ima isključivu roditeljsku skrb nad djetetom.

Otac djeteta je 1999. napustio Njemačku jer mu je prijetilo nekoliko kaznenih postupaka, a 2001. godine uspio je u drugom pokušaju na ulici oteti sina. Njemački sud odmah je nakon prvog pokušaja donio presudu da je, protivno međunarodnim konvencijama, dijete oteto, a viši sud potvrdio ju je 2003. Od 2001. godine Općinski sud u Poreču i Županijski sud u Puli, uz asistenciju policije, neuspješno su pokušavali provesti nalog o vraćanju djeteta.

Vlada se protivila zahtjevu tužiteljice za postupanje Europskog suda zbog toga jer nije iscrpljen pravni put u zemlji i priložila je kao dokaz odluku Ustavnog suda iz veljače 2005. godine prema kojoj je promijenjena praksa tog suda da odbija ustavne tužbe zbog dugotrajnosti ovršnog postupka. Strasburški sud takvo opravdanje nije prihvatio i smatrao je da ustavna tužba nije i ne mora biti podnesena da bi se iscrpio pravni put u zemlji budući da dotadašnja praksa Ustavnog suda nije pružala razumne izglede za njen uspjeh. Ovršni postupak započet u rujnu 2003. godine dovršen je početkom veljače 2005., i to istog dana kada je Ustavni sud promijenio praksu da bi strasburški sud uvjerio da je ustavna tužba postala učinkovito pravno sredstvo i u slučaju dugotrajnosti ovrha.

No, majka je i sama pogriješila kada je izabrala odvjetnika koji nije zastupao njene interese jer je izjavio sudu 2005. godine da je dijete vraćeno, a nije bilo. Strasburški sud je utvrdio da ni sudovi ni policija nisu u rješavanju tog slučaja postupali dovoljno brzo ni savjesno. Naime, protok vremena i promijenjene okolnosti mogu imati nepopravljive posljedice na odnose između djece i roditelja. Hrvatske vlasti, zbog toga što su propustile poduzeti prikladne i učinkovite mjere za povratak djeteta majci, Edini Karadžić moraju nadoknaditi štetu u iznosu od 10.000 eura i sudske troškove od 8.000 eura.

Prema informacijama koje je Vladin Ured za odnose s međunarodnim sudovima dobio od nadležnih tijela, dijete je napokon vraćeno majci.

G. GRBIĆ