Večernji list: 18. 01. 2006.

Politički kuloari o najavi SDP-a da će sići s vlasti u Velikoj Gorici

Internacionala tjera Račana od Đapića

Autor: J. Popović, M. Šarić

Najava Ivice Račana kako će SDP sići s vlasti u Velikoj Gorici ako Središnji državni ured za upravu uskoro ne riješi taj slučaj, u parlamentarnim je kuloarima objašnjena kao njegov pokušaj da nađe alibi za raskidanje koalicije s HSP-om. U saborskoj se oporbi naime priča kako je koncem 2005. SDP-u stigao prigovor Socijalističke internacionale da politička pragmatika ne može opravdati baš sva savezništva te da koalicija ideološki toliko udaljenih stranaka kao što su SDP i HSP nije prihvatljiva.

Čisto podmetanje

Naš sugovornik, koji je, veli, informaciju o nezadovoljstvu Socijalističke internacionale dobio iz Londona, kaže da je Račanu sugerirano da raskine koaliciju s pravašima kako ne bi došlo u pitanje članstvo SDP-a u toj međunarodnoj političkoj asocijaciji. Zoran Milanović iz SDP-a međutim smatra da se radi o čistom podmetanju i kaže da pretpostavlja iz kojih se to krugova plasira. Socijalistička internacionala je difuzno tijelo i za nas manje bitno od Partije europskih socijalista u kojoj smo aktivni. U ovom trenutku Socijalistička internacionala nema predsjednika, a teško da bi se glavni tajnik bavio nekom koalicijom koju SDP ima s HSP-om u gradu od 60 tisuća stanovnika i slao poruke te vrste, predma se zbog raspršenosti i neorganziranosti Socijalističke internacionale mogu dogoditi nesporazumi. No ni iz jedne od tih organizacija, koliko znam, a zadužen sam za tu vrstu kontakata, nema nikakvih primjedbi kaže Milanović. On je i jučer i prethodnih dana kontaktirao sa čelnim ljudima PES-a i nitko tako nešto nije ni spomenuo, pa ga zato čudi kuloarska priča. I jedna i druga organizacija u pravilu pomažu svojim strankama, a ne napadaju i ne prijete. Čak i da je koalicija SDP i HSP na državnoj razini, mislim da ne bi do toga došlo, jer su stranke autonomne u svojim odlukama i pretpostavka je da znaju zašto nešto rade objašnjava Milanović.

Đapić bez informacija

Ni Anto Đapić nema informaciju da je Račan pod pritiskom zbog partnerstva s HSP-om niti zna je li priča o tome možda rezultat političkog inženjeringa za domaću upotrebu. HSP će čuvati sve koalicije koje je sklopio i time će pokazati vjerodostojnost, kaže Đapić. Dodaje i da je velikogoričku koaliciju sa SDP-om doživljavao kao pilot-projekt koji će pokazati da je u Hrvatskoj napravljen kvalitativni pomak i da nema zabranjenih savezništava. Isto tako i u SDP-u govore o svom savezništvu s HSP-om. Po njima se eksperiment u Velikoj Gorici pokazao uspješnim, a druge su okolnosti dovele do toga da se vlast u Velikoj Gorici trese.

Koaliciju ruši ekstremizam HSP-a

Koalicija u Velikoj Gorici nije upitna, ali eventualni novi izbori možda bi donijeli posve drugačiju kombinaciju. "Radilo se o eksperimentu koji je podrazumijevao da će se HSP pokazati kao umjerena stranka desnice. Najnoviji postupci vrha HSP-a međutim ne govore o tome. HSP se ekstremizira i postaje glasnogovornik onih opcija koje su nespojive s SDP-ovom politikom. Samim tim koalicija s HSP-om nakon novih izbora u Velikoj Gorici teško da bi mogla doći u obzir", kažu u vrhu SDP-a priznajući da će se više teško upuštati u takve eksperimente.