Glas Istre: 18. 01. 2006.

U HAAGU POČEO DOKAZNI POSTUPAK PROTIV HRVATSKOG NOVINARA I BIVŠEG OBAVJEŠTAJCA

Istražitelj tužiteljstva svjedočio protiv Marijačića i Rebića

DEN HAAG - Pred Haaškim sudom jučer je svjedočenjem istražitelja tužiteljstva Terencea Camerona počeo dokazni postupak optužbe protiv hrvatskog novinara Ivice Marijačića i bivšeg čelnika hrvatske Sigurnosno informativne službe Markice Rebića, optuženih za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog svjedoka.

Svjedok optužbe Cameron, bivši pripadnik kanadske policije koji od 1998. radi za ICTY, svjedočio je o analizi dokumenata koju je vodio u sklopu istrage protiv Marijačića i Rebića. Tužiteljica Rebecca Graham u spis dokaza uvela je i dokumente na kojima se zasniva optužnica, sporni članak u zadarskom tjedniku »Hrvatski list« od 18. studenog 2004. u kojem je objavljen identitet i izjava zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1997. Svjedok je potvrdio autentičnost i drugih dokumenta.

Žalbeno vijeće ICTY-ja u ponedjeljak je skinulo zaštitne mjere s identiteta i iskaza svjedoka Johannesa van Kuijka, nizozemskog časnika UNPROFOR-a u BiH, čiju je izjavu istražiteljima o pokušaju predaje Miroslava Brale UNPROFOR-u objavio Hrvatski list. Vijeće je ocijenilo da Van Kuijk nije trebao biti obuhvaćen sudskim nalogom o zaštiti svjedoka na suđenju Blaškiću jer nije bio stanovnik bivše Jugoslavije. Taj je nalog jedan od triju za čije se kršenje terete Marijačić i Rebić te je odluka Žalbenog vijeća olakšala njihovu obranu. Njihovi branitelji Marin Ivanović i Krešimir Krsnik na sjednici su poricali da su Marijačić i Rebić vezani tim nalozima.

Suđenje se nastavlja danas, kada će optužba izvesti svog posljednjeg svjedoka, također istražitelja, Williama Tomljanovića, stručnjaka ICTY-ja za hrvatske dokumente i arhive.

Obrana je najavila da će kao svjedoke saslušati i Marijačića i Rebića, no ovisno o današnjem izvođenju dokaza optužbe. Ivanović i Krsnik izrazili su zadovoljstvo jučerašnjim tijekom suđenja. (Hina)