Vjesnik: 18. 01. 2006.

Najskuplje hrvatske klupe već propadaju

Još uvijek nitko nije zadužen za održavanje skupocjenih klupa na osječkom Trgu Ante Starčevića

OSIJEK – Od prvoga dana, kada su postavljene, privlačile su veliku pozornost javnosti. Jer, svaka je građane Osijeka koštala 46.000 kuna. Riječ je o 18 luksuznih klupa, postavljenih na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Ovaj megalomanski projekt naišao je na osudu javnosti, posebice kada se zna da Osijek broji 31.000 nezaposlenih.

No, samo četiri mjeseca nakon njihova postavljanja, gornji sloj lak-boje počeo je otpadati!

Tako da afričko iroko drvo, nakon malo kiše, par dana snijega i temperatura koje se nisu spuštale previše ispod ništice, danas ne izgleda nimalo egzotično.

Predstavnici gradske uprave visoku cijenu su pravdali činjenicom da su klupe izrađene u njemačkoj tvornici »Rinn«, izlivene od betona i obložene s dva centimetra drobljenog granita, dužine dva i pol metra, sa sjedalom od otpornog afričkoga drveta irokoa.

No, kako se onda moglo dogoditi da se ošteti gornji sloj laka?

Kako doznajemo, lak otpada jer je riječ o drvu koje sadrži veliku količinu esencijalnih ulja. No, to ne bi bio problem da su klupe primjereno održavane. Međutim, kako Vjesnik doznaje, o njima od njihova postavljanja nitko nije brinuo niti je itko zadužen za to!

Arhitekt Oliver Grigić, koji je dizajnirao klupe, kaže da nije vidio oštećenja, a da bi vjerojatno o njima brigu trebalo voditi gradsko komunalno poduzeće.

Stoga smo odgovor potražili od Tine Lončara, direktora komunalnog poduzeća »Unikom« koji nam je kazao da oni još nemaju s Gradom ugovor prema kojem bi bili zaduženi za brigu o klupama. »Međutim, do kraja siječnja trebali bismo potpisati ugovor o održavanju komunalne gradske opreme«, kaže Lončar, dodavši da za klupe postoji i garancija i izjava dobavljača o kvaliteti, koju se može reklamirati.

Šokiran je i osječki gradonačelnik Anto Đapić. »Ispitat ću o čemu se radi i zahtijevati od komunalnih službi da se brinu o gradskoj imovini«, kazao je Đapić.

Maja Sajler