Jutarnji list: 18. 01. 2006.

Ustavni sud kriv je za pravni kaos

Piše: Nataša Božić

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić, inače bivši ustavni sudac, prozvao je jučer Ustavni sud zbog odluke da se proglasi nenadležnim za odlučivanje o oduzimanju mandata vijećniku HSP-a Miši Veraji u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije.

“Radi se o prvoklasnom ustavnopravnom pitanju i potpuno je nejasno zašto je Ustavni sud propustio očitovati se, tim više što je očito da ne postoji propisani pa ni praksom utvrđeni drugi pravni put, što sve dovodi do potpunog pravnog kaosa, a nažalost i do samopomoći i nasilja.

Jer tko bi umjesto Ustavnog suda smio i mogao interpretirati ustavna načela i odredbe o okvirima i dosezima slobodnog izbornog mandata”, piše Malčić. Naglašava i kako ovo, nažalost, nije prvi put da Ustavni sud izbjegava preuzeti odgovornost za izvršavanje svoje ustavne zadaće i pribjegava neprimjerenom formalizmu. “Ustavni sud trebao je o pitanju bjanko ostavki i slobodnom raspolaganju mandatima meritorno odlučiti ili u najmanju ruku dati uputu o drugom pravnom putu i, u nedostatku propisa, odrediti okvire za postupanje u takvim slučajevima Središnjeg državnog ureda za upravu, odnosno Upravnog suda RH.

Ovakvom odlukom Ustavnog suda, nažalost, nastavlja se pravni nered i potpuno neregulirana situacija u kojoj Središnji državni ured za upravu (koji je uvijek nužno stranački obilježen) svojim postupanjem ili nepostupanjem odlučuje o vlasti u pojedinim lokalnim i područnim jedinicama”, stoji u dopisu pučkog pravobranitelja Malčića, koji zaključuje kako smo došli u situaciju kada sudski i ustavnosudski sustav očito ne može tumačenjem i primjenom propisa zaštititi temeljna izborna prava građana.