Glas Istre: 18. 01. 2006.

BANSKI DVORI POTVRDILI DA ĆE FINANCIRATI DIO TROŠKOVA OBRANE SVA TRI OPTUŽENA HRVATSKA GENERALA PRED HAAŠKIM SUDOM

Sanader šef obrane Gotovine

Proces koordinacije Vladinih službi i institucija s odvjetničkim timovima nadgledat će osobno premijer Ivo Sanader, rekao je glasnogovornik Vlade Ratko Maček

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader osobno će nadgledati koordinacije Vladinih službi i institucija s odvjetničkim timovima, a Vlada će obrani svih optuženih hrvatskih građana pred Haaškim sudom dati cjelovitu logističku i financijsku potporu, izjavio je jučer glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

- Vlada će obrani svih optuženih hrvatskih građana pred Haaškim sudom dati cjelovitu logističku i financijsku potporu. To se ponajprije odnosi na dostupnost svoj raspoloživoj dokumentaciji, a sam proces koordinacije Vladinih službi i institucija s odvjetničkim timovima nadgledat će osobno premijer Ivo Sanader. Za Hrvatsku su potpuno neprihvatljive točke optužnice o organiziranom zločinačkom pothvatu i Vlada će upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva da ih na sudu i odbaci, rekao je Maček.

Maček nije htio previše pojašnjavati svoju izjavu o Sanaderovoj ulozi u obrani Gotovine i njenom financiranju, samo je dodao da će Vlada financirati dio troškova obrane sva tri generala HV-a optužena u Haagu - Ivana Čermaka, Mladena Markača i Ante Gotovine.

Što se tiče aktivnog uključenja Vlade u obaranje teza Haaškog tužiteljstva o zločinačkom pothvatu, Maček je rekao da će se Vlada u taj proces uključiti kroz institut prijatelja suda koje će pripremati poseban savjet.

- Savjet kojem je na čelu profesor Željko Horvatić već je pripremio velik broj dokumenata koji će biti na raspolaganju prijateljima suda i odvjetničkim timovima optuženih hrvatskih građana. Naravno, na raspolaganju odvjetnicima je i cjelokupna ostala dokumentacija, rekao je Maček.

Ovakva suradnja Vlade s odvjetnicima Ante Gotovine pomalo je iznenađujuća ako se sjetimo vremena Vladinog Akcijskog plana i njenog upornog odbijanja da prihvati Gotovinin odvjetnički tim kao njegove legitimne odvjetnike. No, već prošlog tjedna su i sami Gotovinini odvjetnici izrazili zadovoljstvo suradnjom Vlade, koja im je hitno dostavila odluke koje se odnose na kraj vojno-redarstvene akcije »Oluja«. Riječ je o uredbama ministra obrane Gojka Šuška o demobilizaciji Hrvatske vojske a koje datiraju iz 8. kolovoza 1995. godine. Definiranje kraja »Oluje« posebno je važno odvjetnicima da bi suzili razdoblje za koje su optuženi inkriminirani optužnicom haaškog tužiteljstva.

Inače, glavnina troškova obrane sve trojice generala financirat će se, doznajemo iz neslužbenih izvora bliskih Gotovini, iz zaklade koja će se uskoro osnovati. Prvotna namjera je bila da se zakladom financira Gotovinina obrana, kao i da se njome pomaže njegova obitelj, no u međuvremenu je zaključeno da je za kvalitetnu obranu sva tri generala potrebno puno više novca od planiranog, prema nekim procjenama, možda čak i tri milijuna eura po optuženom generalu. Stoga je i ideja o zakladi za financiranje Gotovinine obrane prerasla u ideju o zajedničkom prikupljanju novca za obrane sva tri haaška optuženika. U upravi zaklade, nagađaju drugi mediji, mogli bi sjediti Igor Zidić i Dunja Zloić Gotovina.

S. ABRAMOV