Večernji list: 18. 01. 2006.

TSB poslao snimku priloga s Đapićem istražnom sucu

OSIJEK - Televizija Slavonije i Baranje danas je prije podne istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču poslala poštom snimku priloga u emisiji "Tema dana" kako bi se utvrdilo postoje li osnove za kaznenu odgovornost, potvrdio je predsjednik Uprave TSB-a Damir Junušić.

U "Temi dana" na toj televiziji 25. studenog prošle godine objavljen je prilog o konferenciji za novinare osječkog gradonačelnika Ante Đapića na kojoj je pročitao imena svjedoka u vezi s istragom zločina počinjenih u Osijeku 1991. i 1992..

Junušić je kazao kako nisu točna medijska nagađanja da su oni odbili suradnju s državnim pravosudnim tijelima i policijom, već da "im je cilj bio upozoriti i javnost i pravosudna tijela da se radi o određenu pritisku na slobodu medija".

"Nakon zahtjeva istražnog suca Marija Kovača od 12. siječnja za predajom te snimke mi smo danas u određenu roku poslali snimku premda to nismo bili obvezni učiniti, ali nismo htjeli stvarati slučaj od nečega što nema nikakve osnove i tako stvoriti sumnju da nešto skrivamo", rekao je Junušić.

Podsjetio je da je prilog emitiran u emisiji "Tema dana" nakon konferencije za novinare na kojoj je gradonačelnik Đapić iznio svoja stajališta o nekim događajima u Osijeku 1991. i 1992., na kojoj je osudio pokušaje da se od Osijeka stvori grad slučaj. "Prije svega mi smo dužni informirati javnost, a to proizlazi iz Aarhuske konvencije koja jasno kaže - 'javnost ima pravo znati'", ustvrdio je.

Junušić je dodao kako je "indikativno što su pravosudna tijela snimku s te konferencije zatražila samo od TSB-a premda je konferenciju pratilo još nekoliko nacionalnih televizija, a cijeli je tijek objavljen u svim medijima".

U sinoćnjoj emisiji "Tema dana" TSB-a, u kojoj su gostovali gradonačelnik Anto Đapić i odvjetnik Dražen Matijević, istaknuto je kako "objavljivanjem imena navodno zaštićenih svjedoka nije počinjeno kažnjivo djelo jer pravosudna tijela nisu donijela rješenje da je riječ o tajnim zaštićenim svjedocima".

Županijski državni odvjetnik Davor Petričević izjavio je kako se "ne može govoriti o kaznenoj odgovornosti gradonačelnika Đapića dok se ne pregleda snimka, a nakon toga će odvjetništvo odlučiti o daljnjem postupku".

(Hina)

Glas Istre: 18. 01. 2006.

Sud dobio snimak Đapićevog iznošenja imena svjedoka

OSIJEK - Čelništvo Televizije Slavonije i Baranje jučer prijepodne istražnom je sucu Županijskog suda u Osijeku poslalo snimak emisije »Tema dana« u kojoj je emitiran dio konferencije za novinare osječkog gradonačelnika Ante Đapića na kojoj je naveo imena svjedoka u istrazi o ratnim zločinima. Sporni snimak, inače, preksinoć je ponovno emitiran na programu STV-a, u posebnom izdanju »Teme dana«, u kojoj su uživo gostovali Đapić i poznati osječki odvjetnik Dražen Matijević.

- Sudski postupak je javan, osim ako sud ne donese rješenje o tajnosti. U postupku o kojemu je ovdje riječ, a koji se vodi na temelju istražnog zahtjeva, takvo rješenje nije doneseno. Taj postupak i svi podaci iz njega dostupni su javnosti, dakle, i imena svjedoka koji, inače, nemaju status zaštićenog svjedoka. Ta imena nisu tajna, prema tome njihovim iznošenjem nije prekršena nikakva zakonska odredba, kazao je u emisiji Matijević.

Đapić je pojasnio da je imena pročitao isključivo u namjeri da istakne činjenicu kako Krunoslav Fehir, čovjek koji je na HRT-u izjavio da je sudjelovao u zločinima, nije ni među svjedocima.

- Ovo je kampanja protiv našeg grada, protiv koje sam, kao gradonačelnik, morao ustati. Ja sam na to ponosan, pa ako je za zatvor, i zatvor je za ljude!, kazao je Đapić.

M. MIHALJEVIĆ

Jutarnji list: 18. 01. 2006.

STV predao snimku Đapićeve konferencije za novinare

Piše: V.Tomić

OSIJEK - Nakon mjesec i pol dana odugovlačenja i izbjegavanja, Uprava STV-a jučer je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku napokon predala snimku emisije “Tema dana” od 25. studenoga 2005. u kojoj je emitirana konferencija za novinare osječkoga gradonačelnika Ante Đapića.

Odmah nakon primitka istražni je sudac snimku proslijedio osječkom Općinskom državnom odvjetništvu gdje bi sporna emisija u idućih nekoliko dana trebala biti pregledana i analizirana. Osim nje, odvjetništvo će analizirati i posebno izdanje te emisije emitirano u ponedjeljak navečer u kojoj je uz Đapića gost bio i odvjetnik Dražen Matijević.

Iako je odvjetništvo snimku emisije zatražilo kako bi provjerilo je li gradonačelnik Đapić na konferenciji za novinare doista pročitao imena svjedoka koji su u tom trenutku tek trebali biti saslušani u istrazi nad Fredom Margušem, zbog čega su neki izjavili da se ne usude svjedočiti, ključni je isječak u ponedjeljak navečer ponovno pušten u javnost.

Ponavljajući kako je imena svjedoka pročitao da bi dokazao da među njima nema Krunoslava Fehira, s kojim je slučaj oko ratnih zločina u Osijeku otvoren u srpnju prošle godine, Đapić je rekao da stoji iza svega što je učinio jer smatra da nije učinio ništa protuzakonito.

Nakon što odvjetništvo pregleda obje emisije i analizira njihov sadržaj donijet će odluku o daljnjem postupanju, ovisno o tome utvrdi li se da je počinjeno neko kazneno djelo ili prekršaj ili da djela uopće nema.