Večernji list: 18. 01. 2006.

ISPADI Zagrebački gradonačelnik terorizira suradnike i one koji mu se zamjere

Esdepeovci zgroženi ponašanjem Bandića

Autor: V. Mazzocco, I. Puljić-Šego

Prijetnje kakve je Milan Bandić prekjučer izrekao Večernjakovu novinaru, spominjući mogućnost da se nekome od njegove obitelji nešto dogodi ili on sam slučajno padne i slomi nogu, nisu u gradonačelnikovu ponašanju ništa novo. Gradonačelnika je prekjučer iziritiralo pitanje jesu li za njegova posjeta Pragu češki poslovnjaci, mimo protokola, upali na sastanak. Provjera informacije završila je psovkama i prijetnjama, a jučer je stiglo i priopćenje u kojem se demantiraju bilo kakvi upadi.

Psovke V. Pavić

Jedna od prvih žrtava Bandićeva bijesa bio je Krešimir Mašić, prometni policajac koji ga je u siječnju 2002. zaustavio pijanoga za upravljačem automobila. Bandić ga je tada pokušao podmititi uslugama, no kad nije uspio, prijetio je vezama s ministrom. Policajac ga je ipak prijavio i kad su mediji otkrili skandal, ostao bez posla. Pod pritiskom, Bandić je podnio ostavku i formalnu vlast u Zagrebu prepustio Vlasti Pavić. Ona je također osjetila njegov bijes u Gradskoj skupštini 2004. Tada se gradonačelnica ogradila od kupnje zemljišta Zagrepčanke, a Bandić joj je opsovao majku.

Proglasili su me tužibabom jer sam rekla što je učinio kaže Vlasta Pavić. I ostali Bandićevi suradnici navikli su na njegove prijetnje. U studenome prošle godine na ulici je urlao na svoje suradnike Davora Jelavića i Davora Krsnika jer nisu brzinom koju je on zamislio uklonili plakate s ulica. Novinaru Novog lista Hrvoju Krešiću prijetio je tužbom jer se usudio prenijeti njegovu izjavu "rad oslobađa, nacisti nisu bili blesavi".

Račanova reakcija

Naši sugovornici u SDP-u bili su zgroženi Bandićevim prijetnjama Večernjakovu novinaru. Znam da je prema suradnicima vrlo bezobrazan, no ako oni to žele šutke podnositi, to je njihova stvar. Ali ovako nešto najprimitivniji je ispad, rječnik nedostojan bilo kojeg čovjeka, a ne osobe s nekom funkcijom. To je gore jer je jasno kolika je Bandićeva moć, kakav je milje njemu blizak i kakve posljedice prijetnji mogu biti kaže jedan od naših sugovornika pretpostavljajući da će Ivica Račan morati nešto poduzeti.

U dokumentima SDP-a stoji da stranka neće tolerirati nikoga tko njezin ugled dovodi u pitanje. Ako je SDP moga promptno reagirati na svaki pritisak i prijetnju koju je netko drugi uputio novinarima, hoće li se sada moći oglušiti na najnoviji ispad jednog od svojih ključnih ljudi?