Jutarnji list: 18. 01. 2006.

Puljić: U BiH je od 820 tisuća ostalo 446 tisuća katolika

Piše: Hina

BJELOVAR – Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je sinoć u Bjelovaru da je u Bosni i Hercegovini prije rata bilo 820 tisuća katolika, koji su gotovo svi bili Hrvati, a da ih je danas ostalo samo 446 tisuća.

U Banjalučkoj biskupiji bilo ih je 120 tisuća, a danas samo 45 tisuća, dok ih je u Vrhbosanskoj bilo 528 tisuća, a sada samo 215 tisuća, kazao je kardinal Puljić.

To dovoljno govori da deset godina poslije rata povratka Hrvata nije bilo i to zbog toga što nije bilo političke volje, a izostala je i potpora međunarodne zajednice, rekao je Puljić. Upozorio je na dvostruka mjerila međunarodne zajednice koja je, kako je rekao, prema jačima nastupala diplomatski, a prema slabijima agresivno.

On i banjalučki biskup dr. Franjo Komarica u Bjelovaru su sudjelovali u četvrtoj u nizu tribina Katoličkog tjednika iz Sarajeva i Hrvatskog katoličkog radija koje se u Hrvatskoj održavaju pod nazivom "Što je Hrvatima Bosna i Hercegovina?".

Cilj tribina u Hrvatskoj je upozoriti na stvarnost Hrvata u BiH te nužnost stvaranja strategije opstanka i očuvanja identiteta kroz čuvanje baštine, kazao je Puljić.

A ta je stvarnost da se program Daytona provodi na štetu Hrvata, koji ne mogu postići političku, gospodarsku ili drugu jednakopravnost, niti mogu zaštititi svoj identitet, rekao je Puljić.