Vjesnik: 19. 01. 2006.

Potraga za Mladićem

Istoga dana »Glas javnosti« objavio informaciju po kojoj se Mladić od svibnja 2005. godine nalazi u Rusiji

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Specijalci policije Republike Srpske (RS) skupa s postrojbom za podršku MUP-a RS izveli su u srijedu na području Žepe akciju potrage za haaškim optuženikom Ratkom Mladićem, no bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba nije pronađen.

Kako je pojasnio ravnatelj policije RS Dragomir Andadn, ova akcija izvedena je na temelju informacija koje je Vladi RS dostavila »jedna vrlo ozbiljna sigurnosna agencija« o mogućem skrivanju jedne osobe s javne liste haaških bjegunaca upravo na spomenutom području. Inače, uz traženog Mladića, na ovoj listi se nalaze i Radovan Karadžić, te Stojan Župljanin.

Specijalci MUP-a RS započeli su akciju u srijedu oko četiri sata ujutro, a tijekom dana pretraženo je područje oko Velikog Žepa na kojem se navodno mogao nalaziti Mladić. Akciju posebnih postrojbi MUP-a RS angažirani su svi materijalno-tehnički kapaciteti kojima raspolaže entitetska policija, uključujući helikoptere, a oko područja izvođenja akcije bio je uspostavljen tzv. »sigurnosni obruč«.

Podršku akciji koja je planirana tijekom prethodna tri dana pružila je i Europska policijska misija (EUMP) u BiH, te Europske vojne snage (EUFOR).

Glasnogovornik EUFOR-a James Thomas potvrdio je kako su Europske vojne snage odgovorile na zahtjev MUP-a RS da pomogne u ovoj akciji slanjem manjeg tima,

Policija RS očito je akcijom željela demonstrirati odlučnost u potrazi za haaškim bjeguncima, no predstavnica Tužiteljstva Haaškog tribunala Florance Hartman ponovila je u srijedu da se Ratko Mladic, optužen za genocid u BiH, po informacijama Tužiteljstva, nalazi u Srbiji, a ne u BiH Zanimljivo je da je također u srijedu »Glas javnosti« objavio informaciju po kojoj se Mladić od svibnja 2005. godine nalazi se u Rusiji, te da od prosinca 2005. godine traju intenzivni pregovori da se on isporuči Haagu.

Alenko Zornija