Slobodna Dalmacija: 19. 01. 2006.

PROFITNE PARE CIJENA BENZINA ZAPAPRENA BEZ PRAVOG OPRAVDANJA

Inflacijska (m)INA

Pozivajući se na svjetsku cijenu nafte od oko 64 dolara, Ina je povećala cijene svojih derivata iznad razine koju je imala prije nekoliko mjeseci, kad je cijena barela bila 70 dolara

Piše: Frenki LAUŠIĆ

Pozivajući se na novi val povećanja cijena barela nafte na svjetskom tržištu na razinu od 64 dolara, Ina je podigla cijene svojih naftnih derivata. Međutim, razina Ininih cijena premašuje cijene derivata na benzinskim crpkama u vrijeme kad je cijena barela nafte bila 70 dolara, stoga se postavlja pitanje zašto je Ina tako visoko podigla cijene. No, u domaćoj naftnoj kompaniji kazali su nam kako će nam naknadno dostaviti odgovor na to pitanje, dodavši tek kako su cijene naftnih derivata na europskome tržištu također visoke.

Međutim, dok se ne dokaže suprotno, čini se kako je Ina odlučila iskoristiti novo poskupljenje nafte na tržištu kako bi dijelom nadoknadila to što je prilikom prošlogodišnjih povećanja cijena nafte cijene svojih derivata podigla manje nego što bi to bilo adekvatno na temelju preporuke Vlade RH. Sada su, čini se, u Ini odlučili djelomično ispraviti tu "nepravdu" i sebi "malo" povećati profit.

Kako se moglo i očekivati, prvi su na "zadanu temu" zagrintali prijevoznici kojima cijena goriva u cijeni usluge sudjeluje sa 40 posto. Ni građani najvjerojatnije nisu bez grintanja i pokoje žučne psovke popratili to poskupljenje, a i inflacija se opet "nasmiješila" i "namignula" svekolikom pučanstvu, ministru financija i guverneru Hrvatske narodne banke, koji je nedavno upravo rast cijena goriva optužio za pumpanje inflacije u 2005.

Stoga, dok iz Ine i Ministarstva gospodarstva očekujemo podrobniji odgovor na pitanje zašto su naftni derivati toliko poskupjeli, ostaje nam samo nada da se na ovo "cimanje" Ine neće nadovezati nastavak iranske krize ili neki drugi "šok" koji će cijenu nafte na svjetskom tržištu vinuti prema 70 dolara po barelu.

Jedna lipa "čuva" granicu

Podižući cijene goriva, u Ini su postupili lukavo i nisu prešli "premijerovu" granicu od osam kuna za litru eurosupera 95, koji sada stoji 7,99 kuna po litri, izbjegavajući tako moguće "packe" Vlade. Dražesno.