Večernji list: 19. 01. 2006.

Svjedok Tužiteljstva priznao da Marijačić i Rebić nisu objavili tajno svjedočenje

Sudsko vijeće očitalo bukvicu tužiteljstvu

Autor STOJAN DE PRATO | DEN HAAG

Haško tužiteljstvo nije se vjerojatno još nikada tako crvenjelo kao kada mu je jučer Sudsko vijeće u postupku protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića očitalo bukvicu. Da je optužba na tankim nogama, vidjelo se već prekjučer, na prvome danu suđenja.

Stari iskaz

Obojica su naime optužena da su 2004. u "Hrvatskome listu" objavila ime i svjedočenje zaštićenoga svjedoka na suđenju Tihomiru Blaškiću. No, sud je dan prije početka suđenja ustanovio da se na tadašnjega nizozemskoga natporučnika UNPROFOR-a Johannesa van Kuijka više ne može odnositi nalog o zaštiti. Usto, svjedok tužiteljstva, haaški istražitelj Terence Cameron, morao je priznati da "Hrvatski list" nije objavio tajni spis nego pola godine stariji iskaz, na kome nema oznake tajnosti.

Ovo je sud koji se bavi najozbiljnijim zločinima. Ako već moramo suditi za nepoštovanje suda, ono mora biti takvo da proizvodi posljedice. Ovo je, međutim, besmisleno, to je puko tehničko pitanje, a skrivilo ga je samo Tužiteljstvo jer ne revidira svoje zahtjeve za zaštitu žestio se član sudskoga vijeća Iain Bonomy.

Marijačić i Rebić objavili su iskaz koji opisuje kako je 1995. s portirnice UNPROFOR-ove baze u Vitezu, "jer nije bio na popisu traženih", vraćen haaški optuženik Miroslav Cicko Bralo, koji se pokušao predati. Učinili su to nakon što je Carla del Ponte optužila Hrvatsku da skriva Miroslava Bralu.

Spis nema težinu

Svjedok William Tomljanovich naveo je transkript iz Ureda predsjednika RH koji pokazuje kako su Rebić i tadašnji predsjednik Tuđman s tadašnjim glavnim urednicima Vjesnika i Večernjega lista dogovarali objavu svjedočenja drugoga zaštićenoga svjedoka. Sud je prihvatio da je spis autentičan, ali mu, "neće dati težinu".

Tomljanovich: Nobilo dijelio spise

Haaško tužiteljstvo posjeduje točno 666 transkripata iz Ureda predsjednika RH, a od hrvatskih vlasti zahtijeva još "stotinjak neredigiranih spisa", ustvrdio je jučer Tomljanovich. Svjedočenje drugoga zaštićenog svjedoka dostavio je Uredu predsjednika RH odvjetnik Tihomira Blaškića Anto Nobilo, rekao je Tomljanovich prenoseći sadržaj transkripta razgovora Tuđmana, Rebića, Ivankovića i Tuđena. U njemu Rebić napominje da Nobilo zahtijeva da se u glasilima koja će svjedočenje objaviti ne navede da je upravo on izvor. Tomljenovich je, na upit obrane ima li još podataka o manipuliranju novinarima, ustvrdio da "imamo spise koji pokazuju da je još neke priče vezane uz otkrivanje svjedoka novinarima širio Nobilo".