Večernji list: 19. 01. 2006.

Kremlj poslao jamstva za privemeno oslobađanja Slobodana Miloševića zbog liječenja u Rusiji

Moskva prima Miloševića

DEN HAAG - Rusija je Haaškom sudu dostavila jamstva za privremeno puštanje na slobodu Slobodana Miloševića radi odlaska na liječenje u Moskvu, izjavio je jučer pomoćnik veleposlanika Rusije u Haagu Pavel Karnacki. Miloševićevi branitelji zahtjev za privremeno oslobađanje podnijeli su krajem prošle godine.

Milošević je prethodno zatražio da mu se omogući odlazak na moskovsku kliniku Bahuljev, gdje bi se liječio od srčanih tegoba. U Moskvi je njegov brat Borisav, bivši jugoslavenski ambasador u Rusiji, i supruga Mira Marković, koja je pobjegla iz Srbije nakon ubojstva Zorana Đinđića. Glasnogovornica Haaškog suda Aleksandra Milenov jučer nije potvrdila da su ruska jamstva stigla na sud. Sudsko vijeće naložilo je 12. siječnja obrani Miloševića da do jučer jamstvima Rusije dopuni zahtjev za privremeno oslobađanje. Tužiteljstvo Haaškog suda usprotivilo se puštanju Miloševića.

U svom podnesku, tužiteljstvo je navelo da u Rusiji i dalje živi bivši general MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević, optužen za ratne zločine na Kosovu, te da se u toj zemlji krilo više optuženih bosanskih Srba koji su se u međuvremenu predali sudu. Zbog bolesti Miloševiću je trenutačno prekinuto suđenje do 23. siječnja. Tužitelji su tražili da se suđenje nastavi bez nazočnosti Miloševića u sudnici, te da ga brane odvjetnici koje mu je sud nametnuo po skužbenoj dužnosti jer on i dalje zahtijeva da se brani sam. (zb, agencije)