Večernji list: 20. 01. 2006.

Kaznena prijava protiv Domagoja Margetića zbog objavljivanja svjedočenja

ZAGREB - Policija je zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu poslala kaznenu prijavu protiv novinara i haškog optuženika Domagoja Margetića, zbog objavljivanja snimke svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pred Haškim sudom, kao zaštićenog svjedoka u slučaju generala Blaškića.

"Kaznena prijava poslana je jučer i očekujemo da je time slučaj oko objavljivanja svjedočenja na Internetu završen", kazao je glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor.

Dodao je da je Margetić objavljivanjem snimke svjedočenja, koju je na Haškom sudu dobio za potrebe svoje obrane, neovlašteno otkrio ono što je saznao o kaznenom postupku pred Sudom, a što se smatra tajnom.

Policija ga je zbog toga prijavila za kazneno djelo povrede tajnosti postupka.

Tajno haško svjedočenje Margetić je objavio na svojoj internetskoj stranici nakon što ga je policija spriječila da snimku prikaže u prostorijama zagrebačke HVIDR-e 9. siječnja.

Nakon objavljivanja svjedočenja na Internetu 11. siječnja policija je, temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda, ukinula Margetićevu stranicu. No on ju je premjestio na američki server i hrvatskim vlastima poručio da "zarate s Amerikom, jer je to jedini način da provedu haški nalog".

Zajedno s još nekoliko hrvatskih novinara Margetić je prošle godine optužen za nepoštivanje Haškog suda zbog objavljivanja iskaza zaštićenog svjedoka u tjedniku Hrvatsko slovo. Nakon podizanja optužnice Margetiću je zabranjeno daljnje objavljivanje tajnih podataka, no on je odmah najavio da zahtjeve Suda neće poštivati.

(Hina)