Glas Istre: 20. 01. 2006.

VLADA ODLUČILA HITNO PREKINUTI PRAKSU INŽENJERINGA S BIANCO OSTAVKAMA

Vijećnički mandat pripada samo vijećniku

Mandati pripadaju pojedincima bez obzira što su oni izabrani na stranačkim listama, kazao je premijer Ivo Sanader, dodavši da političari moraju služiti javnosti

ZAGREB - HDZ je odlučio prekinuti praksu bianco ostavki pomoću kojih HSP izbacuje svoje neposlušne vijećnike iz predstavničkih tijela i zamjenjuje ih lojalnijim članovima.

- Mandati pripadaju pojedincima bez obzira što su oni izabrani na stranačkim listama. Ovo je korak u nastojanju da se skine odijum s političara i politike. Političari moraju služiti javnosti, kategoričan je bio premijer Ivo Sanader na jučerašnjoj sjednici Vlade. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks potvrdio nam je da je na njegov zahtjev izrađen nacrt dopuna i izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave.

- Moramo podignuti branu kojom ćemo onemogućiti sadašnji inženjering s tim bianco ostavkama, rekao nam je Šeks. Vlada je stoga iznenadno raspravljala o spomenutim zakonskim promjenama što će ih Sabor usvajati po hitnom postupku. Ravnatelj Središnjeg ureda državne uprave Antun Palarić otkrio je da će se stranke i dalje moći koristiti institutom kuvertiranih ostavki, s tim da će se one morati urudžbirati najkasnije 24 sata prije sjednice predstavničkog tijela. No, vijećnici na koje se one odnose moći će do samog početka sjednice povući svoje ostavke.

- Željeli smo izbjeći situacije kada su stranke mimo volje vijećnika urudžbirale njihove ostavke, objasnio je Palarić. Dodao je da su njegov ured i on osobno zadnje vrijeme bili izloženi velikom pritisku premda »rade principijelno«. O nekim se slučajevima krize lokalne vlasti Ured još nije očitovao, tvrdi Palarić, zato što se čekaju izvještaji policije i Državnog odvjetništva koji su istraživali optužbe da su pojedine ostavke falsificirane.

Zanimljivo je, međutim, da je HDZ upravo zahvaljujući kuvertiranim ostavkama pravaša zadržao vlast u Dubrovačko-neretvanskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U Dubrovačkoj je županiji iz skupštine eliminiran Mišo Veraja zato što se priklonio oporbi predvođenoj SDP-om i Stipom Gabrićem Jambom, dok se u Požeškoj županiji na dužnosti župana održao HDZ-ovac Ante Bagarić nakon što su na osnovi bianco ostavki oduzeti mandati dvojici pravaša.

- Ne bih to komentirao. Kada stupe na snagu zakonske promjene, one će se primjenjivati isključivo na buduće, a ne na prošle slučajeve, lakonski zaključuje Šeks. Predsjednik HSP-a Ante Đapić ističe da je dobro što će se o njihovom institutu ostavki raspravljati u Saboru »što je priznanje našoj inovaciji«.

- Tražit ćemo kompromis. Stranke moraju imati mehanizam kako bi se zaštitile od neodgovornih članova. Mislim da je netko u trenutku potpisivanja ostavke iskazao svoju volju i da mu ne treba naknadno omogućiti da se očituje o toj ostavci. Nitko nije prisiljen biti član neke stranke, kazao nam je Đapić.

D. CIGLENEČKI, J. MARIĆ