Večernji list: 20. 01. 2006.

AFERA Nakon uhićenja i privođenja čelnika zagrebačke Hvidre

Dva različita nalaza o ozljedama Pandže

Autor: Nataša Zečević

Nakon što je prošlog tjedna policija upala u prostorije zagrebačke Hvidre, ozljeđivanje njezina čelnika Ivana Pandže pobudilo je zanimanje javnosti.

Kako je sam bio izjavio, policajci su ga odveli u Kliniku za traumatologiju, no tijekom noći zbog bolova je otišao na hitnu u Bolnicu Sveti Duh. Odlaskom k liječniku, nakon što ga je policija navodno ozlijedila, Pandža je dobio dodatni argument za tužbu.

Vanjski znakovi

Tragom te vijesti, posjetili smo dežurne liječnike koji su ga primili i otkrili zanimljive pojedinosti u vezi s tim slučajem, što će biti i tema večerašnje emisije Istrage.

Naime, dva se liječnička nalaza, onaj Klinike za traumatologiju te Bolnice Sveti Duh, djelomice razlikuju. U prvom nalazu, koji je napravljen u 20.19 sati u Klinici za traumatologiju, u kojoj je I. Pandžu primio dežurni liječnik kirurg Andrej Rastovski, stoji da se čelnik Hvidre žalio na "bolnost lijevog hemitoraksa, u donjem dijelu u medioklavikularnoj liniji".

Vanjskih znakova ozljede nismo našli, napravljena je RTG obrada, no nisu nađeni znakovi prijeloma kazao je dr. Rastovski, dodavši da je Pandži preporučeno kućno liječenje uz mirovanje. Zbog bolova, kako sam kaže, Pandža je oko 1.20 sati u noći primljen na pregled u hitnoj službi Svetog Duha gdje mu je, uz bolno lijevo prsište, utvrđena i ozljeda na glavi.

Pregledan je klinički i laboratorijski, rengenski obrađen te je ustanovljeno natučenje čela na lijevoj strani promjera pet-šest centimetara kazao je kirurg dr. Tugomir Gverić, dodavši da rebra, kako su oni utvrdili, nisu bila ozlijeđena.

Pritisak na čelo

Ozljeda je djelovala kao da je nastala pritiskom čela na nekakvu tvrdu podlogu. Čelo nije bilo udareno, nego samo oguljeno kazao je Gverić, istaknuvši kako nije znao da je nekoliko sati prije toga Pandža bio pregledan u Traumi.

S druge strane, dr. Rastovski ističe kako se Pandža nije žalio na ozljedu glave niti ju je zamijetio.Ivan Pandža, odnosno njegov odvjetnik Krešimir Krsnik, podnio je tužbu protiv PUZ-a, u kojoj je priložen i nalaz Bolnice Sveti Duh, a zagrebačka policija, zanimljivo je istaknuti, taj nalaz nema.