Glas Istre: 21. 01. 2006.

HRVATSKO DRUŠTVO POLITIČKIH ZATVORENIKA

Komunizam gori od nacizma

ZAGREB - Komunizam je gori od nacizma, ustvrdilo je jučer Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ), pozdravljajući inicijativu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja će sljedeći tjedan raspravljati o rezoluciji osude komunističkih zločina.

- Bude li ta rezolucija usvojena, Sabor će napokon morati osnovati istraživački centar i muzej žrtava komunizma u Hrvatskoj, što je HDPZ već tražio, ali je odbijeno, rekao je na konferenciji za novinare dopredsjednik HDPZ-a i predsjednik Međunarodnoga udruženja političkih zatvorenika Jure Knezović. Naime, u HDPZ-u smatraju da je nacizam zločinački u samoj svojoj ideji, dok je komunizam utemeljen na suprotnoj premisi, obećanju jednakosti i blagostanja za sve. »Baš zato što je obećavao ostvarenje općeljudskih vrijednosti komunizam je perverzniji od nacizma, što je potvrdio i brojem žrtava«, uvjereni su u HDPZ-u.

Predsjednik HDPZ-a Alfred Obranić ustvrdio je da je u Hrvatskoj »100.000 ljudi stradalo bez suda«, a Knezović je dodao da je »300.000 nestalih i još pola milijuna izbjeglica«.

Argumentirajući da se Hrvatska nije obračunala s komunizmom, Knezović je izjavio da je »predsjednik Mesić za savjetnika uzeo Budimira Lončara, odgovornog za likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj«. Knezović smatra i da Ivica Račan ne može biti zaslužan za uvođenje demokracije u Hrvatsku, jer je »1972. vodio konce kako će se izvesti politički proces«.

B. PAVELIĆ