Vjesnik: 21. 01. 2006.

Zajednička optužnica Gotovini, Čermaku i Markaču

HAAG - Tužiteljstvo Haškog suda namjerava do kraja siječnja podnijeti zahtjev da mu se odobri spajanje postupka koji se vodi protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s onim protiv generala Ante Gotovine, te istodobno s tim i prijedlog zajedničke optužnice, najavio je u petak predmetni tužitelj Alex Whiting. »Cilj tužiteljstva je da do kraja mjeseca budu podneseni svi dokumenti, podnesak kojim se traži odobrenje vijeća za spajanje predmeta i prijedlog zajedničke optužnice«, kazao je Whiting na statusnoj konferenciji u Haaškom sudu.

U zajedničkoj bi optužnici, prema njegovim riječima, trebalo doći do manjih izmjena u odnosu na dopunjenu optužnicu protiv Čermaka i Markača, koja je potvrđena 14. prosinca prošle godine. Whiting je kazao da bi zbog početka njegova rada na drugom predmetu moglo doći do promjene predmetnog tužitelja, što bi rok podnošenja prijedloga za spajanje moglo produljiti za tjedan dana.

Predraspravni sudac Kevin Parker kazao je da optuženi Čermak i Markač već dugo čekaju početak suđenja, te je stoga važno posvetiti se radu na spajanju predmeta. Parker je ocijenio da bi zajedničko suđenje Čermaku, Markaču i Gotovini moglo početi već tijekom ove godine.

Objasnio je da je zbog najavljenog spajanja postupaka i zajedničke optužnice raspravno vijeće ocijenilo da je nepotrebno tražiti od Čermaka i Markača da se sada očituju o krivnji prema dopunjenoj optužnici, što su prema prijašnjem rasporedu trebali učiniti tijekom konferencije videovezom iz Zagreba. [Hina]