Jutarnji list: 21. 01. 2006.

Radnicima krediti, a novac Zecu

Piše: Hrvoje Appelt i Ana Plišić

Kako je slavonski tajkun postao poduzetnik s više od 200 milijuna kuna duga

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Požegi istražuje financijske transakcije između Požeške banke i Kamen Ingrada kako bi utvrdilo je li ta banka pogodovala poduzeću slavonskoga tajkuna Vlade Zeca, potvrđeno je u požeškom odvjetništvu.

To je samo jedna od 20 istraga koje se vode u Požegi zbog sumnji u zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Obećavao im karijeru i veće plaće

Novinari Jutarnjeg lista proveli su tri dana u kraju Vlade Zeca kako bi ispitali model poslovanja posrnuloga poduzetnika iz Velike. Reportaža, koju objavljujemo danas u Magazinu Jutarnjeg lista, samo je dio odgovora na pitanje kako je Zec postao poduzetnik s više od 200 milijuna kuna duga državnim institucijama, privatnim tvrtkama i bankama.

Uz više od 50 milijuna kuna kredita Kamen Ingradu, Požeška je banka dala, prema dokumentiranim navodima iz anonimne kaznene prijave, 22 kredita zaposlenicima Kamen Ingrada, u ukupnom iznosu od “nekoliko milijuna kuna”.

U Županijskom državnom odvjetništvu sumnjaju da je taj novac transferiran na račun poduzeća Kamen Ingrad.

U istrazi su došli do saznanja da je Požeška banka davala kredite bez čvrstog osiguranja da će biti vraćani. Transakcije su se navodno događale kad je predsjednik Uprave Kamen Ingrada Vlado Zec bio predsjednik Nadzornog odbora Požeške banke.

U razgovoru s bivšim i sadašnjim zaposlenicima u Požegi, koji su pristali na razgovor samo pod uvjetom da im ne objavimo identitet, doznali smo da ih je Zec na podizanje kredita motivirao raznim povlasticama: nekima je obećano da će napredovati, nekima veće plaće, a neki su dobili usmeno jamstvo da će rate kredita otplaćivati Kamen Ingrad. Koliko redovito i tko otplaćuje kredit u Požeškoj banci, u Odvjetništvu ne mogu utvrditi jer se banka poziva na bankarsku tajnu. Ni zaposlenici o tome ne žele svjedočiti, nego pokušavaju problem riješiti s bankom.

I u Slavonskoj su banci zaposlenici Kamen Ingrada podizali kredite kako bi njihovo poduzeće moglo poslovati. Novcem 30-ak zaposlenika, koji su podizali stambene kredite u iznosima od 40 do 60 tisuća eura, Kamen Ingrad počeo je graditi zgradu u središtu Požege.

Većem dijelu zaposlenika obećano je da će tvrtka plaćati rate kredita do useljenja, a zatim će dobiti stan i dalje sami nastaviti otplaćivati kredit. Zgrada ni danas nije useljiva, a rate kredita uglavnom više nitko ne otplaćuje, pa im Slavonska banka prijeti ovrhom. Sumnja se, osim toga, da su neki stanovi prodani nekoliko puta, a da je Slavonska banka za sve dala kredit. Zato su u toj banci pokrenuli internu istragu.

Dvadeset kaznenih prijava

Predsjednik Uprave banke Ivan Mihaljević rekao nam je u svom uredu u Osijeku da je tek prije nekoliko mjeseci od zaposlenika doznao za pogodbu koju su imali sa Zecom.

- Da smo znali da im je Kamen Ingrad obećao otplaćivati rate, ne bismo pristali biti kreditori - izjavio je Mihaljević. U 20 kaznenih prijava koje su u Odvjetništvu Zeca optužuju državne institucije i tvrtke da je zloupotrebom bjanko mjenica višestruko naplaćivao posao te prikazivao završenima poslove koji nisu bili obavljeni i za to dobivao novac.