Vjesnik: 21. 01. 2006.

Zahtjev za izručenjem idući tjedan

Draganu Vasiljkoviću, uhićenom u četvrtak, određeno je zadržavanje bez prava na jamčevinu do prvog saslušanja

ZAGREB – »Pozdravljam odluku australske policije koja je u Sydneyju uhitila Dragana Vasiljkovića, na temelju hrvatske međunarodne tjeralice«, rekla je Vjesniku ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

»Taj čin pokazuje da smo svojim zahtjevom zadovoljili pravne standarde za tu vrstu međunarodne suradnje u hvatanju i privođenju sudu osoba, počinitelja najtežih kaznenih djela«.

Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, australski su policajci uhitili u četvrtak, nakon čega je nakratko izveden pred lokalni sud u Sydneyju, gdje mu je određeno zadržavanje bez prava na jamčevinu do prvog saslušanja 27. siječnja. Tamošnji glavni državni odvjetnik Philip Ruddock je tim povodom izjavio da će australska vlada usko surađivati s hrvatskim vlastima kako bi osigurali da proces izručenja bude u skladu s australskim zakonima. To podrazumijeva da hrvatske vlasti moraju podnijeti formalni zahtjev za izručenjem.

Ministrica Škare-Ožbolt ističe da će Ministarstvo pravosuđa već idućeg tjedna podnijeti taj zahtjev. Potrebno je, dodaje, da prije toga rješenje o privođenju Vasiljkovića postane pravomoćno na Županijskom sudu u Šibeniku.

Podsjetimo, hrvatski MUP je početkom siječnja, po nalogu šibenskog istražnog suca, raspisao međunarodnu tjeralicu za Vasiljkovićem. Šibensko Županijsko državno odvjetništvo ga tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene, a u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije.

Vasiljković je, naime, osumnjičen da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na Kninskoj tvrđavi, te u veljači 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, mučio, zlostavljao i usmrtio zarobljene pripadnike hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi. Tereti ga se, također, da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, zajedno sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja policijske postaje, prigradskog naselja Jukinci, te sela Gornji i Donji Viduševac. U provedbi tog plana oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo protjerano, imovina im je opljačkana, a ubijani su i ranjeni civili, među kojima i jedan strani novinar.

Na pitanje hoće li australaske vlasti pozitivno odgovoriti na hrvatski zahtjev za izručenje, ministrica Vesna Škare-Ožbolt zaključuje: »Vjerujem da će Australci izručiti kapetana Dragana a da pritom njegovo australsko državljanstvo neće biti zapreka. Riječ je, naime, o sumnjama na najteža kaznena djela koja poznaje australsko, hrvatsko i međunarodno kazneno pravo«.

Mesić: Pravda spora, ali dostižna

»Kapetan Dragan davao je razne uvredljive izjave na račun hrvatske države i hrvatskih građana. Međutim, očito je da je pravda spora, ali dostižna. Kod njega se pravda malo i požuruje«, komentirao je u petak predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Vlado Rajić / M. R.