Slobodna Dalmacija: 23. 01. 2006.

EKSKLUZIVNO RAZGOVOR S RATNIM VOJVODOM HERCEGOVAČKIH SRBA BOŽIDAROM VUČUREVIĆEM

Odlično smo surađivali s HVO-om Mate Bobana

DUBROVNIK Nisam naredio ni jedan napad na grad i nemam fleka na duši. Ni jedan civil nije mogao utjecati na zapovijedi JNA i Haag to zna!

TREBINJE - SREBRENICA Tvrdim: da mene nije bilo, Trebinje bi bilo druga Srebrenica! Ja sam odbio naredbu Nikole Koljevića da na stadionu Leotara skupim sve nesrpsko življe i čekam daljnju naredbu. Karadžić mi je dao za pravo, rekao je: Radi po svojoj savjesti

Tekst i snimke: Ahmet KALAJDŽIĆ

Ne grize me savjest ni za što učinjeno. Za Republiku Srpsku i sada bih se borio! Kažu mi neki kako su me Hrvati amnestirali, ali ne znam od čega i nemam se nikomu i ni za što ispričati — gotovo je u dahu rekao "istočnohercegovački vojvoda" Božidar Vučurević i ratni načelnik Trebinja iz kojega su brojne ratne postrojbe išle u rušilačke pohode na Dubrovnik.

Rekao je to u restoranu "Obala" i dao do znanja kako je on "čovjek koji govori istinu, a dopada li mi se ili ne - to ne zna".

Ne ispričavam se

— Nikomu se ne ispričavam, ni da mi daju cijeli Jadran! Kao crnogorski premijer Milo Đukanović je naređivao akcije. Kasnije je rekao "nisam kriv", a u Majkovima je postrojio vojsku i ekstremno govorio. Tko mu je prihvatio ispriku, nije dobro učinio! S Novakom Kilibardom nisam bio prijatelj: napisao je neke knjige koje nisu za bacit, ali se okretao kako vjetar puše. Nikad od olova noža, ni od njega čovjeka.

Bojite li se Haaga?

- S istražiteljima Haaškog tribunala; jednim Ircem i Norvežaninom, u Beogradu sam 2003. godine razgovarao sedam i pol sati. Odazvao sam se na poziv Suda i naoružao sačuvanim dokumentima koje sam im pokazao. A čuvao sam ih iako su mi govorili da ne trebam, jer će sve kasnije biti u nekom Vojnom arhivu. Danas ni arhiva ni papira!

Odgovorio sam im na 260 pitanja, sve su snimili na videokasetu i poslije mi još rekli da u mojim postupcima nisu našli ništa što me tereti. Čak su rekli kako zaslužujem priznanje za učinjeno! Istina je da sam spasio tisuće Hrvata i Bošnjaka! Još svi nisu umrli i ima ih koji to sada mogu, ali bogme i hoće posvjedočiti!

Bez krivnje ste i za naređivane napade na Dubrovnik?!

- Ni jedan civil nije mogao utjecati na zapovijedi JNA i Haag to zna! JNA je bila crvena, i svijet za sebe, a borila se da sačuva režim i privilegije!

Sokolio sam vojsku

Nisam naredio ni jedan napad na grad, a ne sramim se i nemam fleke na duši zbog izgovorenoga; u ratu sam sokolio vojsku koja gleda i sluša zapovjednike! Opet bih isto učinio!

Sve potpisane dokumente sam fotokopirao i stavio u limenu kutiju, zalemio da se papir ne ošteti i kutiju zakopao u kršu. Izvadit ću je kad zatreba! Odazvat ću se i na poziv suda iz Sarajeva, ali ako dođu hapsiti me — pružit ću im otpor !

- Kako će završiti postupak u Sarajevu?

- Rušim im optužbu; nemaju ništa protiv mene i još 54 Srbina!

- A deportacije nesrpskog življa?

- Imam poziv s potpisom Hasana Čengića kojim Bošnjake poziva na iseljavanje u Crnu Goru, Bosnu i Sandžak. Zbog Bošnjaka sam dva puta odbio i naredbe Vlade RS: prvi put kad je dokumentom s potpisom Nikole Koljevića traženo da na stadionu Leotara skupim sve nesrpsko življe i čekam daljnju naredbu što činiti.

Kovaču sačuvao kuću

Mućnuo sam glavom i rekao da mi tako nećemo, zvao sam i Karadžića koji mi je dao za pravo i rekao neka radim po savjesti. Kasnije sam Nikolu pitao: "Zašto si, kumim te Bogom, potpisao onaj papir?", da bi mi rekao: — Zbog alkohola i okružja oko mene! Tvrdim: da mene nije bilo, Trebinje bi danas bilo druga Srebrenica!

- A odbijanje druge naredbe ?

- Kad je Biljana Plavšić zatražila da spalimo kuću Nike Kovača koji je pristao u Parizu biti ambasador Alije Izetbegovića!

- Hoćete li svjedočiti na sudu Miloševiću?

- Istražiteljima sam rekao da sam mu se samo jednom žalio, tražeći da popravi od JNA uništeni Dom penzionera u Trebinju. Ali mi ta žalba nije pomogla. A nemam ni što svjedočiti!

- Kako ocjenjujete Ratka Mladića?

- O njemu neću reći svoje mišljenje!

- Kad ste se posljednji put čuli s Radovanom Karadžićem?

- Prije 10 godina, dok je nakon sporazuma o povlačenju s Hoolbrukom slobodno hodao na Palama i razgovarao s Unproforom! Od tada ne znam gdje je. I bolje! Mi Srbi smo takvi: da nas deset zna gdje je, rekli bismo to! Ne pomažem mu: kako to s 300 konvertibilnih maraka?

Volim Radovana

Ali, volim ga, znam da se ljutio za počinjena zla i ne gledam ga kao zlikovca: u dane Bajrama ili Božića zabranio je pucanje! Na moj zahtjev je intervenirao zbog Šešelja s kojim se nikad nisam slagao. I na kraju, kao i Radovan, protiv sam ukidanja Republike Srpske za koju izginuše srpski sinovi!

- Zar ne treba kazniti ratne zločince?

- Treba kazniti samo istinske zločince, a ne da se gone nedužni ili zavedeni. Dosta će nekrivih platiti ceh, ali treba kaznit samo one koji su ubijali. Ne glumim nevinašce, govorim istinu: tih ratnih godina zbog izbjeglica ili dobrovoljaca pristiglih s "koca i konopca" nisam nikom mogao jamčiti život.

Snašlo nas je zlo

U Trebinju je ostalo samo 11 policajaca, pa sam svima koji su htjeli otići to i omogućio. A sudske kazne nas udaljuju, a ne zbližuju jer kazna bilo kojem zločincu rezultira radošću druga dva naroda!

- Znači, ne osjećate se krivim za postupke u ratnim danima?

- Ne, ali zamjeram svojim Srbima što nisu došli sa svih strana i pridružili nam se izboriti državu. Nije to izbor, nego kukavičluk.

- Protiv ste prava za slobodni izbor na "zov krvi"?

- Većina je Srba ostala i čekala kraj rata da tad idu gdje bude bolje! Tako je, iako ne generaliziram: moj stariji brat Rade izabrao je i s obitelji cijeli rat ostao u Opatiji!

- Sramite li se ratnohuškačkog govora na skupu Srpske demokratske stranke na Ivanici?

- Ne možeš biti protagonist neke politike, a od nje odstupati! Nesretna je država u kojoj živi samo jedan narod — a to smo tada svi tražili! Veliko nas je zlo snašlo. Ivanica iznad Dubovnika na samoj granici je sad mjesto za suradnju. Pa i svijet nas gura na to i u EU. Neće ići lako.

- U Dubrovniku vam se na čelu Hrvatske vojske suprotstavio poznanik i bivši zapovjednik vojarne Trebinje, general Nojko Marinović?

- Nojko nije izdajnik i cijenim ga, danas bih s njim popio kavu bilo gdje. Pomogao je svom narodu kako najbolje zna. Omogućio sam da ga Salih Alijagić izvede iz Trebinja i suprotstavio se vojsci koja ga je htjela iz zasjede u Dužima ubiti!

- Poznavali ste niz hrvatskih političara, Tuđmana, Bobana ...?

- Tuđmana ne, iako ga cijenim: kažu da je imao čvrstu ruku, a ne znaju da bez toga ne bi Hrvati imali državu! Pokojni prijatelj Mate Boban i ja mnogo smo surađivali i dogovarali sastanke u Grazu i Njivicama, te prebacivanje izbjeglica našim kamionima iz srednje Bosne u Stolac ili liječenje bojovnika HVO-a pod tuđim imenom u našim bolnicama.

Neću u Dubrovnik

A kako su najskuplji ljudski životi, HVO je to uvijek vraćao s cisternom-dvije goriva utrošenim na transportu. Često bi to i preplatili ...

- Jeste li spremni danas otići u Dubrovnik?

- Raspisali su tjeralicu za mnom, nisam lud ići u mišolovku!

Tko je bio Vučurević

Ratni načelnik Skupštine općine Trebinje i gorljivi zagovornik politike isključivosti Karadžićeve Srpske demokratske stranke, uoči Domovinskog rata doslovce je žario i palio jugom BiH i Hrvatske te su ga često zvali "gospodarom rata i mira". Po zanimanju vozač kamiona poznat je i kao vrlo tvrd i bahat pregovarač srpske strane s Dubrovčanima tijekom ratnih godina. Protiv njega je Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku vodio dugotrajnu istragu koja je rezultirala tjeralicom. Stečene spoznaje sud je dostavio Državnom tužilaštvu BiH u Sarajevu, gdje se priprema suđenje "vojvodi Boži" i za njegova 54 ratna pomagača.

Samo me žena ne sluša!

- Iz politike sam u penziju otišao 1996. godine! Od tada uživam u prirodi. Dnevno popijem 10-ak rakijica i litru crnoga vina, a pet piva ni za pet godina! "Skinuo" sam 12 kilograma, zdravlje me sluša, samo žena ne! Moji su dugovječni: imam 70 i živjet ću još 23 godine, znam to! U penziji pišem knjige, do sada četiri knjige pjesama! Ali, vrijeme je takvo, proza je "pretegnula". Spremam desetu za tisak, zvat će se "Tako je bilo - to smo mi" gdje ću objaviti brojne dokumente koje nikomu nisam pokazao!

Kajanje i izjave

- Ne kajete se ni za ratne izjave da ste "hrvatski ministar turizma" i kako ćete "izgraditi još stariji i ljepši Dubrovnik"?

- Da sam ministar turizma nisam rekao, ali i da jesam, ne bih se kajao: dobro bi to došlo za dizanje morala vojsci! A "još stariji i ljepši Dubrovnik" rekao sam nakon što su Hrvati srušili Stari most u Mostaru - odgovorio je vojvoda Božo, ali nije odgovorio ništa na primjedbu kako je ta njegova izjava iz jeseni 1991. godine, a ne, kako tvrdi, iz proljeća 1993. godine i vremena rušenja mostarskoga mosta.