Glas Istre: 23. 01. 2006.

OBRANA GENERALA GOTOVINE U HAAGU

Ivanović: Nije nam cilj optužiti Armiju BiH

ZAGREB - Branitelj generala Gotovine odvjetnik Marin Ivanović jučer je komentirao članke iz »Slobodne Bosne« i najavu mogućeg prebacivanja dijela odgovornosti za počinjene zločine na pripadnike Armije BiH.

- Nije nam strategija prebacivati odgovornost na bilo koga. Branit ćemo vojnu operaciju i ulogu generala Gotovine u njoj koja je bila jasna, zaključio je Ivanović.

Slobodna Bosna tvrdi kako je prebacivanje odgovornosti na Armiju BiH bio i koncept obrane državnog vrha RH nagovješten još u ljeto 2000. godine kada su bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i ministar obrane Pavao Miljavac, braneći od optužbi za zločine nad Srbina načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Petra Stipetića tražili objavu vojnih »dokumenata o zločinima što su ih počinili vojnici Petog korpusa Armije BiH za vrijeme i nakon 'Oluje'«.

I u izvješću HHO-a od 8. travnja 1999. godine navodi se kako su vojnici Petog korpusa mimo kontakta s HV-om već prvog dana »Oluje« ušli u selo Kruge, desetak kilometara od Donjeg Lapca gdje su navodno počinili zločine nad mještanima srpske nacionalnosti. No, svi tadašnji zapovjednici korpusa poriču bilo kakvu vezu Armije BiH sa zločinima nad srpskim civilima.

- Uza sve simpatije za »Oluju« ne mogu prihvatiti tezu da su u 16 dana operacije general Gotovina i HV oslobodili Bihać i druge gradove Unsko-sanskog kantona. Peti korpus stvorio je uvjete da se uopće izvede »Oluja«. U suprotnom, Gotovina bi vjerojatno ostao u Glamoču i Bosanskom Grahovu, a Knin bi možda oslobodio, ali uz ogromne gubitke u vojnoj sili, tvrdi Mirsad Selmanović, ratni načelnik štaba Petog korpusa.

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ

Dudaković ne želi svjedočiti o »Oluji«

Nekoliko dana prije Gotovininog uhićenja na Tenerifima umirovljeni general Armije BiH Atif Dudaković susreo se s generalom Marijanom Marekovićem, koji je zapovijedao pravcem Dvor na Uni, kao i s odvjetnicima optuženog umirovljenog generala Mladena Markača. Iako je za Slobodnu Bosnu Dudaković potvrdio da je s Marekovićem razgovarao o operaciji »Oluja«, odbio je bilo kakvu mogućnost da bude svjedok obrane u slučaju spajanja optužnica Gotovina-Markač-Čermak. »General Gotovina je kao viši zapovjednik sektora bio na mom desnom pravcu u oslobodilačkim akcijama, no o tome neću javno ništa govoriti«, rekao je Dudaković.