Vjesnik: 23. 01. 2006.

Do petka zahtjev za izručenje

U ekstradicijskom će se zahtjevu priložiti i dokaz da se u Hrvatskoj ne može izreći smrtna kazna, što je jedan od uvjeta izručenja

ZAGREB - Ovaj tjedan poslat ćemo australskim vlastima zahtjev za izručenje Dragana Vasiljkovića. Ministarstvo pravosuđa će glavnom državnom odvjetniku Australije uputiti diplomatskim putem ekstradicijski zahtjev, a o samom izručenju odlučuje australski sud, kazala je u nedjelju Vjesniku Vesna Škare-Ožbolt, ministrica pravosuđa.

Ministrica ne očekuje da će australske vlasti raditi bilo kakve prepreke u izručenju Vasiljkovića Hrvatskoj. To što on ima australsko državljanstvo neće utjecati na odluku o izručenju, koja ovisi o dokazima da je počinio ratni zločin, kaže Škare-Ožbolt.

Inače, Ministarstvo pravosuđa ima rok 45 dana od Vasiljkovićeva uhićenja za podnošenje ekstradicijskog zahtjeva, no nema nikakva razloga za otezanje, napominje ministrica.

Ministarstvo će potkrijepiti zahtjev za izručenje dokumentima, čiju dostavu početkom tjedna očekuju od Županijskog suda u Šibeniku, a najvažnije je pravomoćno rješenje o provođenju istrage protiv »kapetana Dragana«. Priložit će se i dokaz da se u Hrvatskoj ne može izreći smrtna kazna, što je jedan od uvjeta izručenja.

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) tereti Vasiljkovića za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog ratnog prava, ratne zločine protiv zarobljenika i civila počinjene u lipnju i srpnju 1991., te u veljači 1993. godine.

Vasiljkovića se osnovano sumnjiči da je kao zapovjednik i instruktor srpskih specijalaca »knindži« i »crvenih beretki« postupao suprotno ženevskoj konvenciji u ratnim operacijama u Glini, Gornjem i Donjem Viduševcu i okolnim selima, kada su oštećivane i uništavane civilne zgrade, a stanovništvo tjerano u bijeg, pljačkanje imovine, kao i za mučenje zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u kninskoj tvrđavi, te u Bruškoj pokraj Benkovca.

»Protiv njega postoji obilje dokaza«, naglašava ministrica pravosuđa, koja ne želi spekulirati gdje će se suđenje održati. Naime, iako je istraga vođena u Šibeniku, ne znači da će tamo biti i suđenje.

Za tako značajno suđenje za ratni zločin može biti izabran i neki drugi sud, o čemu odlučuje Vrhovni sud. Zasad se ne može predvidjeti ni kada bi moglo početi suđenje u Hrvatskoj, a vjerojatno je, kaže ministrica, da za ovaj proces neće biti zainteresiran Haaški sud, jer je to za njih minoran slučaj.

Osim toga, nepoznato je o čemu se Vasiljković nagodio sa Sudom u Haagu, jer je on bio svjedok na suđenju Slobodanu Miloševiću. »Za slučaj "kapetana Dragana", srpskocrnogorske vlasti nisu pokazale nikakav interes«, kaže ministrica.

Škare-Ožbolt je dobila niz prijetećih poruka, jer je na njezinim internetskim stranicama bilo niz upada iz Srbije i Australije. Ministrica napominje da se tih prijetnji ne boji.

Biljana Bašić