Glas Istre: 23. 01. 2006.

ČELNIŠTVO SDP-a TRAŽI SASTANAK S PREDSTAVNICIMA NEPOSLUŠNOG ZAGREBAČKOG OGRANKA

Račan priprema nov pritisak na Bandića

Povod za razgovore je, tvrde promatrači, što SDP »ide drumom«, a njegova najjača organizacija »šumom«

ZAGREB - Predsjednik socijaldemokrata Ivica Račan priprema nov pritisak na šefa zagrebačkog SDP-a Milana Bandića kako bi se poluizolirani i odmetnuti gradski ogranak poravnao s politikom središnjice. Prema neslužbenim informacijama, vodstvo SDP-a održat će uskoro s gradskim vodstvom širi sastanak na kojem će Račan od Bandića vjerojatno zatražiti da Zagreb bude »solidarniji« s centralom i ostalim dijelovima SDP-a.

Povod za razgovore je »osamostaljivanje« zagrebačkog SDP-a, tvrde promatrači, zbog čega se čini da vrh SDP-a »ide drumom«, a njegova najjača organizacija »šumom«. Kao najnoviji primjer navodi se da vrh SDP-a sve više zaoštrava oporbenu kampanju protiv HDZ-a i Vlade, a zagrebački SDP u tome ne sudjeluje. Štoviše, istodobno se Bandić, kažu, hvali jedino suradnjom koju je kao zagrebački gradonačelnik ostvario s premijerom Sanaderom i Vladom.

Vodstvo SDP-a često se žali da ne može normalno komunicirati s članstvom u Zagrebu jer se njegovi naputci preko gradskog vodstva nerijetko prenose poput »pokvarenog telefona«. Tako je Račan prije godinu i pol, kada je vodstvo SDP-a pozvalo Bandića na red zbog zemljišne afere »Zagrepčanka«, osobno ljeti obišao svih 17 organizacija SDP-a da bi s članovima razgovarao bez posrednika.

Da bi se povećala prohodnost informacija unutar SDP-a i ojačala unutarnja kontrola, Glavni odbor stranke je prije desetak dana zadužio lokalna vodstva da na svoje sjednice redovito pozivaju i članove Glavnog odbora s njihova »terena«. Račan je pak u pismu svim članovima SDP-a kritizirao stranačke organizacije tvrdeći da je solidarnost spala na niske grane.

Nema sumnje da su ti potezi doneseni ponajprije zbog zagrebačkog SDP-a, iako on nije jedini ogranak u kojem vladaju autokratski odnosi. To se događa dok se Račan priprema za povlačenje s čela SDP-a i dok tvrdi da želi ojačati demokratsku otpornost članova prema zloupotrebi stranačke vlasti za osobne interese – što je jedinstven slučaj među strankama u Hrvatskoj.

B. PODGORNIK

SDP bez komentara o aferi s Bandićem

Središnjica SDP-a jučer nije željela komentirati vijesti po kojima nadležna tijela istražuju moguću umiješanost Bandića u miniranje automobila poduzetnika Radoševića, o čemu smo jučer pisali. »Nemam komentara«, rekla je glasnogovornica SDP-a Mirjana Didović, otklonivši iznošenje bilo kakvih stavova dok je istraga u tijeku.