Jutarnji list: 23. 01. 2006.

Slučaj šaputanje: Pintariću prijeti brisanje iz HDZ-a

Pišu: Nataša Božić, Mate Piškor

Moguće sankcije su od opomene do brisanja iz članstva u HDZ-u, objasnio je Ratko Maček raspon kazni za kojima može posegnuti HDZ-ov sud časti

ZAGREB - Središnjica HDZ-a provest će istragu o “tajnom šaputanju” između sisačkoga gradonačelnika Dinka Pintarića i šefa HSP-a Ante Đapića koje su, na Pintarićevu nesreću, u petak zabilježili novinarski mikrofoni uključeni prije konferencije za novinare.Utvrdi li se da je Pintarić uistinu hvalio HSP-ovce, a blatio stranačke kolege, govoreći kako su “za ništa”, gradonačelniku Siska prijete ozbiljne sankcije pa čak i isključenje iz stranke!

Opanjkavanje stranke

- Istražit ćemo čitavu priču, a potom će mjerodavna stranačka tijela reći svoje - potvrdio je danas glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček. Glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak također potvrđuje kako će se provjeriti sadržaj međusobnog šaputanja Pintarić - Đapić.No, dok Jarnjak nije želio prejudicirati razvoj događaja, Maček je bez ustezanja naveo kakva bi kazna mogla snaći Pintarića utvrdi li se da je uistinu s Đapićem ogovarao kolege iz HDZ-a.

- Moguće sankcije su od opomene do brisanja iz članstva u HDZ-u - pojasnio je Maček raspon kazni za kojima može posegnuti HDZ-ov sud časti.

Pintarićeve stranačke kolege danas nisu mogli lako odlučiti je li ih više zgranuo sadržaj Pintarićeva “opanjkavanja vlastite stranke” ili činjenica da je bio toliko šlampav da previdi uključene novinarske mikrofone pred vlastitim nosom.

Komentari Siščana

Građani Siska svoje su komentare o postupku gradonačelnika Pintarića iznosili i na web portalu Sisak.info.

“I što tu ima novoga, koga još ta dvojica mogu iznenaditi? Nevjerojatno da bi bilo istinito... Pa, dokud će ovo ići? Odvratno!.... Ma dajte molim vas, kada bi objavili što novinari pričaju o političarima, bilo bi svega i svačega.... Hvala Dinko, da te nema, trebalo bi te izmisliti jer svaki grad treba imati jednog ridikula (mi ih doduše imamo dovoljno za cijelo Poglavarstvo, ali nema veze)”, samo su neki od stotina komentara Siščana.

Građani komentiraju, a političari šute. Jedini koji se danas od lokalnih vladajućih političara odazvao na telefonski poziv je dogradonačelnik Siska Veljko Novak (HSP), kojega Pintarić, šaputajući, hvali Đapiću.

- Što tu imam komentirati osim da nije pošten postupak novinara koji je, tajnim snimanjem dogovora političara prije konferencije za novinare, umjetno stvorio senzaciju dana i to predstavio kao veliki "gaf" političara - rekao je Novak.

Hebrang: Pintarić mora položiti ispit iz poznavanja ozvučenja

- Pintarić bi, prije svega, morao položiti ispit iz poznavanja mikrofona i ozvučenja - komentira uz gromoglasan smijeh član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, kojemu je upravo nevjerojatna činjenica da je sisački gradonačelnik mogao počiniti takav gaf. Smatra kako stranka mora tražiti očitovanje Pintarića o cijelom slučaju.

- Bez presedana je u političkoj praksi da netko tako govori protiv stranke kojoj pripada.

Neću prejudicirati kakva će biti odluka suda časti, no svakako treba čuti očitovanje Pintarića. Znate, u politici ima i taktiziranja, možda je i on samo taktizirao pred Đapićem - kaže Hebrang.