Glas Istre: 23. 01. 2006.

S HRVATSKIM PODUZETNIKOM O SLUČAJU MINIRANJA AUTOMOBILA U LUDWIGSHAFENU

Radošević: Pravosuđe će odlučiti je li Bandić kriv

MANNHEIM - Nakon medijskih reakcija u slučaju miniranja automobila kontroverznog hrvatskog poduzetnika Ivana Radoševića u Ludwigshafenu, »skočili« smo do njemačkoga grada Mannheima, gdje Radošević živi već nekoliko godina otkako je napustio Hrvatsku. S njim smo razgovarali u elitnom hotelu »Steigenberger«, gdje nam je prvo istaknuo da »kada njemačka policija nešto istražuje, to nije šala«.

- Na izjavu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da ne bi htio komentirati navode ljudi koji su na Interpolovim listama, aludirajući na mene, mogu samo reći da Bandić nije dobro obaviješten. Osim toga da me Interpol ne traži, bilo bi dobro da se gradonačelnik Zagreba malo informira, rekao nam je to Radošević, ne propustivši pritom nabrojati najveće gafove u Bandićevoj karijeri, kao što su vožnja u pijanom stanju, ometanje pravosudnih tijela te prijetnja novinarima, te je dodao još da su protiv njega hrvatska pravosudna tijela vodila tri ili četiri spora i u svim je slučajevima oslobođen optužbi.

Radošević nam je također ustvrdio da vjeruje kako će policija napraviti sve da riješi taj slučaj jer postavljanje bombe pod nečiji automobil nije mala stvar. »Ne bih htio biti sudac pa da presudim da je Bandić bio krivac, to će sve riješiti odgovarajuće državne službe, kako njemačke tako i hrvatske«, rekao je Radošević.

I. FUKA

MUP I DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO BEZ KOMENTARA: Prijava skuplja prašinu?

ZAGREB - Ni Ministarstvo unutarnjih poslova niti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ni jučer nisu željeli komentirati informaciju da je Ivan Radošević hrvatskim tijelima kaznenog progona dostavio materijale iz kojih proizlazi sumnja da je Milan Bandić povezan s eksplozijom Radoševićevog automobila, koja se dogodila u listopadu 2004. godine pred njegovom obiteljskom kućom u Ludwigshafenu. U Državnom odvjetništvu su nam rekli da do ponedjeljka ne mogu pribaviti informacije o tome, te da možda više znaju u MUP-u.

U MUP-u su nam rekli gotovo istu stvar i uputili na Državno odvjetništvo. Čini se kao da se dvije institucije loptaju, izbjegavajući preuzeti odgovornost za informacije kojima već nekoliko tjedana raspolažu. Kao što smo izvijestili, Radošević je prijavu u Hrvatskoj podnio još 16. prosinca, dakle prije nešto više od mjesec dana, što je bilo dovoljno vremena da se pokrenu uobičajene aktivnosti, a možda i da se razjasni je li Bandić povezan s eksplozijom Radoševićevog automobila.

I neslužbeni izvori u MUP-u i Državnom odvjetništvu upućuju jedni na druge. No, kako se sad čini, Radoševićeva prijava nalazi se na Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a je li zagrebačko tužiteljstvo u međuvremenu izdalo policiji nalog za provjere navoda iz prijave, nismo uspjeli doznati.

Podsjetimo, nakon eksplozije Radoševićevog vozila, jedan je hrvatski građanin pred njemačkom policijom izjavio kako je Bandić angažirao ljude iz podzemlja da osigura zemljište poduzeća Zagrepčanka. Riječ je o zemljištu plaćenom 15 milijuna eura, o čemu se već izvještavalo, a na koje je pravo polagala i Radoševićeva tvrtka Krma iz Vinkovaca.

S. Ab.