Večernji list: 24. 01. 2006.

TRANSFERI Mate Granić postaje posebni izaslanik RH za reviziju Daytona

Sanader od Đapića preuzima Granića

Autor: Anita Malenica

Premijer Ivo Sanader u idućih nekoliko dana trebao bi se naći na radnom ručku s dr. Matom Granićem, posebnim savjetnikom Predsjedništva HSP-a. Kako doznajemo, iz izvora bliskih Vladi, premijer bi Graniću trebao ponuditi mjesto posebnoga savjetnika i izaslanika u razgovorima za reviziju Daytonskih sporazuma. Sam premijer nedavno je, prilikom sastanka s kardinalom Vinkom Puljićem, najavio da će ubrzo obaviti to imenovanje.

Sanaderov šef

Sanader smatra da Republika Hrvatska treba preuzeti svoj dio obveza u pregovorima o sudbini Hrvata u BiH. Granić bi bio logičan izbor za to mjesto jer je u vrijeme potpisivanja Daytona, kao ministar vanjskih poslova, bio jedna od ključnih osoba. Graniću ide u prilog i činjenica da mu je Sanader dugo godina bio zamjenik u MVP-u.

Nakon parlamenatrnih izbora 2003. godine, Granić je bio kandidat za veleposlanika, ali na kraju nije imenovan jer mu nije odgovarala destinacija.

Vlasnik Nacionala Ivo Pukanić, u čijem je listu Granić svojedobno bio kolumnist, doznajemo, predložio je Sanaderu to kadrovsko rješenje. Navodno je premijer uzvratio da je zainteresiran, ali da se "boji da bi Granić mogao tražiti neko ministarsko mjesto".U izjavi za Večernji, dr. Mate Granić nije želio potvrditi, ali niti demantirati informaciju. Kaže da o tome s njim nitko nije razgovarao. Dodaje da su "takve odluke strateškoga karaktera i o njima odluke donosi sam premijer". No, izričito naglašava da je trenutačno posebni savjetnik Predsjedništva HSP-a te da je tom suradnjom jako zadovoljan.

Rastuća popularnost

Ne bih komentirao tu vašu informaciju kazao je za Večernji Ivo Pukanić, uz napomenu da "Sanader ima velik broj ljudi koji bi mu mogli savjetovati da pozove Granića na razgovor".

Ovim manevrom, dogodi li se, Sanader će očito pokušati smanjiti rastuću popularnost HSP-a. Nije tajna da je Mate Granić učinio mnogo u međunarodnim kontaktima i dao HSP-u međunarodno prihvatljivije ruho.

Granićeva politička karijera

U vladama HDZ-a dr. Mate Granić bio je ministar vanjskih poslova s najduljim stažem. Osnovao je Demokratski centar kad nije pobijedio kao kandidat HDZ-a za predsjednika RH. Tu je stranku napustio nakon parlamentarnih izbora 2003. kad je DC osvojio samo jedan zastupnički mandat. Do ulaska u politiku bio je liječnik dijabetolog na Klinici "Vuk Vrhovac". Potječe iz ugledne obitelji iz Baške Vode. Svojedobno je bio glavni pregovarač s JNA o deblokiranju vojarni i povlačenju JNA iz Hrvatske. Organizator je programa prihvata i zbrinjavanja prognanika na području RH.