Glas Istre: 24. 01. 2006.

O POGODOVANJU TVRTKI KAMEN INGRAD I OSTALIM NELEGALNIM EKSPLOATATORIMA ŠLJUNKA USKORO I NA DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU

Državni inspektorat prijavio HSP-ovca Peru Kovačevića

Kamen Ingrad bit će »zapečaćen« ako se ispostavi da nelegalno posluje, ističu u Inspektoratu

ZAGREB - Državni inspektorat je u zadnjih godinu i pol utvrdio da od 350 poduzeća koja se bave istraživanjem i eksploatacijom mineralnih sirovina njih 150 radi nezakonito. Državnom odvjetništvu prijavljeno je 138 poduzeća, a s 34 tvrtke, među kojima je i Kamen Ingrad, sklopljene su nagodbe. S gotovo 16 milijuna kubičnih metara nelegalno eksploatiranih mineralnih sirovina 138 poduzeća je 2004. i 2005. godini protupravno steklo imovinsku korist u vrijednosti od 476 milijuna kuna. Po Vladinoj odluci iz travnja prošle godine, Odvjetništvo je s tvrtkama krenulo u sklapanje nagodbi prema kojima je svakom dužniku moglo oprostiti do 50 posto duga. Detalje svake od nagodbi u Državnom inspektoratu ne znaju, no kako ističe Kruno Kovačević, glavni državni inspektor, 34 tvrtke s kojima je nagodba sklopljena u proračun su trebale uplatiti 122 milijuna kuna.

- Nitko iz Vlade nije na mene i inspektore vršio nikakav pritisak i tražio bilo kakvo pogodovanje kod nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina, pa ni u slučaju Kamen Ingrada, ustvrdio je Kovačević. Objašnjava da se oko Kamen Ingrada digla velika prašina pa je interes Inspektorata izvijestiti javnost o njegovoj ulozi u cijeloj priči.

Inspektorat će, po Kovačevićevim riječima, »sutra« zapečatiti Kamen Ingrad ako se ispostavi da nelegalno posluje. Za sadašnju situaciju s kamenolomima glavni državni inspektor prozvao je Peru Kovačevića, bivšeg tajnika Kabineta glavnog državnog inspektora, a danas saborskog zastupnika HSP-a, koji je u listopadu 2003. godine potpisao 15-ak rješenja kojima je nelegalnim eksploatatorima produljen rok za obustavu rada (među njima i Kamen Ingradu), a zbog izgradnje autoceste. To je, po riječima Krune Kovačevića, otkriveno unutarnjom revizijom u Inspektoratu, a njegovim nalogom u kolovozu 2004. takva su rješenja proglašena ništavnim jer je utvrđeno da Pero Kovačević nije smio potpisivati i izdavati takva rješenja. Stoga je Inspektorat u cijelu priču uključio i Državno odvjetništvo, koje bi trebalo ispitati ulogu Pere Kovačevića i »ostalih koji su bili upleteni u tu rabotu«.

- Nelegalna eksploatacija počela je 2000. godine, a inicirana je brzom zaradom zbog gradnje autocesta, rekao je Kruno Kovačević. Dodao je: »Mislim da Račanova Vlada nije znala što se radi, radilo se u sklopu Državnog inspektorata«.

Navode današnjeg državnog inspektora opovrgava Pero Kovačević ističući da je cijelu borbu protiv nelegalne eksploatacije pokrenuo Branko Jordanić, bivši glavni inspektor 2001. godine. Što se tiče navodnih nelegalnih rješenja koje je on potpisao, Kovačević objašnjava da je za to imao dozvolu glavnog državnog inspektora te da tim privremenim rješenjima petnaestak tvrtki nije amnestirano.

G. GALIĆ