Jutarnji list: 24. 01. 2006.

Zadnji dopis za izručenje Gudelja poslan 17. siječnja

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Posljednji službeni dopis koji je Ministarstvo pravosuđa uputilo australskim vlastima tražeći izručenje Antuna Gudelja, ubojice načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, Igora Kneževića i Gorana Zobundžije, poslan je 17. siječnja ove godine. U njemu su, kako doznajemo u Ministarstvu pravosuđa, u Australiju poslana dodatna objašnjenja o tome kada bi za Gudelja mogla nastupiti zastara, razjašnjena su pitanja koja se odnose na činjenicu da mu je u Hrvatskoj određen pritvor te podaci potrebni radi identifikacije.

Sada su, kažu u Ministarstvu, na potezu australske pravosudne vlasti.

Na pitanje zašto procedura oko Gudeljeva izručenja traje već godinama i zašto se u njegovu slučaju ne donosi odluka o izručenju, iz Ministarstva pravosuđa prosljedili su kronologiju cijelog slučaja.

Molba za izručenje poslana 2001.

Molba za izručenje Antuna Gudelja zbog tri ubojstva i pokušaja ubojstva Mirka Trubića poslana je u Australiju u prosincu 2001. Nakon dvije godine, u prosincu 2003., ta molba je modificirana i ponovno poslana Ministarstvu pravosuđa i carini Australije. Molba je ponovno slana na zahtjev australske strane, a vezano uz prilagodbu njihove legislative.

Ponovno se godinu dana nije ništa događalo i tek je početkom prosinca 2004. Uprava za kazneno pravo Državnog odvjetništva izradila Upute za izručenje iz Australije u Hrvatsku.

Novi zahtjev za izručenje 2005.

Te upute su obuhvatile najnovije promjene u australskom zakonodavstvu. Na temelju tih uputa molba za Gudeljevo izručenje ponovno je modificirana te je novi zahtjev za izručenje Australiji poslan potkraj rujna 2005.

Sljedeći događaj u ovom slučaju bio je u studenome prošle godine, kada je stigao dopis Glavnog državnog odvjetništva Australije sa zahtjevom za dodatna objašnjenja oko određivanja pritvora Gudelju, pojedinih postupkovnih radnji i odluka u procesu koji se protiv njega vodio u Hrvatskoj te o pitanjima zastare i njegove identifikacije.

Ministarstvo pravosuđa te je upite poslalo Županijskom sudu u Osijeku. Odgovori su poslani u Australiju 17. siječnja ove godine.

Jadranka Reihl-Kir: Pokazalo se da nema prepreka za suradnju RH i Australije

Dok se novi svjedoci protiv Dragana Vasiljkovića i dalje javljaju, a on već sjedi u australskom zatvoru i čeka odluku o izručenju Republici Hrvatskoj, u toj istoj Australiji slobodno živi višestruki ubojica Antun Gudelj. Njega je Županijski sud u Osijeku osudio na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, zamjenika predsjednika Izvršnog vijeća Gorana Zobundžije i vijećnika Milana Kneževića te zbog pokušaja ubojstva predsjednika MZ-a Tenja Mirka Tubića.

Gudelja je prije pravomoćnosti presude Vrhovni sud RH oslobodio primjenom Zakona o općem oprostu i tek je nakon odluke Ustavnog suda to rješenje poništio. Otad traje uzaludna borba Jadranke Reihl-Kir za izručenje ubojice supruga.

- Uhićenje kapetana Dragana strašno me uznemirilo. Pokazalo se da nema prepreka za pravnu suradnju između Hrvatske i Australije, čime se dosad opravdavalo neizručivanje Gudelja. A to znači da on svih ovih godina ima političku zaštitu - rekla je Jadranka Reihl-Kir.

Goran Flauder

Kronologija slučaja Gudelj

18. 12. 2001. godine u Australiju je poslana molba za izručenje Antuna Gudelja zbog tri ubojstva i pokušaja ubojstva

U prosincu 2003. godine, na traženje australske strane koja je mijenjala zakonodavstvo, molba se modificira i ponovno šalje u Australiju

8. 12. 2004. godine Uprava za kazneno pravo Državnog odvjetništva Australije izradila je upute za izručenje iz Australije u Hrvatsku

30. 9. 2005. godine nadležnim australskim vlastima poslana je nova modificirana molba za izručenje Gudelja

22. 11. 2005. godine Ministarstvo pravosuđa zaprima dopis Glavnog državnog odvjetništva Australije sa zahtjevom za dodatna objašnjenja

17. 1. 2006. godine Ministarstvo pravosuđa u Australiju šalje odgovore na dodatna pitanja