Glas Istre: 24. 01. 2006.

HRVATSKE TVRTKE U POSLJEDNJE TRI GODINE TROŠE SVE VIŠE NA MITO, ČAK OKO 0,7 POSTO SVOJIH PRIHODA

Na mito se troši stotine milijuna kuna

Anketa Europske banke za obnovu i razvoj pokazala je da Hrvatska spada u rijetke tranzicijske zemlje u kojima je u odnosu na 2002. godinu došlo do povećanja korupcije

ZAGREB - Hrvatske tvrtke u posljednje tri godine troše sve više novca na davanje mita. Pokazala je to anketa Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) među hrvatskim poduzećima, po kojoj Hrvatska spada u rijetke tranzicijske zemlje u kojima je u odnosu na 2002. godinu došlo do povećanja korupcije. EBRD je u sklopu tranzicijskog izvješća istraživao i poslovno okruženje pa tako i stupanj mita i korupcije. Korupcija je u odnosu na 2002. godinu u prošloj godini porasla jedino u Hrvatskoj, Mađarskoj, Azerbejdžanu i Armeniji. No, bez obzira na rast korupcije u Hrvatskoj, ona je u našoj zemlji manja nego u 20 od promatranih 26 zemalja. Niža je jedino u Sloveniji, Estoniji, Češkoj, Bosni i Hercegovini i Gruziji.

Hrvatski su se poduzetnici izjasnili da godišnje na mito troše oko 0,7 posto svojih prihoda, što znači stotine milijuna kuna. S obzirom na to da je taj postotak u 2002. godini bio oko 0,6 posto ukupnih godišnjih prihoda, to znači da izdaci za mito godišnje narastu i za desetke milijuna kuna. Izvješće EBRD-a pokazalo je i to da Hrvatska u prošloj godini nije ostvarila značajniji napredak u tranzicijskom procesu, iako je trenutno na razini ostalih zemalja kandidatkinja za ulazak u EU. Zaključak je da Hrvatskoj predstoje teže reforme u području tržišnog natjecanja, pravosuđa te restrukturiranja i privatizacije velikih državnih poduzeća.

U reakciji na rezultate istraživanja koji se tiču mita i korupcije, glasnogovornik Vlade Ratko Maček rekao je da Vlada osuđuje »devijacije takve vrste u društvu« te da je nizom mjera sasvim sigurno prekinula i moguće lance korupcije i mita.

- Tu se ponajprije misli na Hitro.hr i digitalne zemljišne knjige, što će uvelike onemogućiti takve pojave, rekao je Maček, ističući da Vlada priprema opsežnu antikorupcijsku strategiju kojom će mogućnost za mito i korupciju biti svedena na minimum.

J. MARIĆ