Glas Istre: 24. 01. 2006.

OZBILJNOST ISTRAGE ZBOG MINIRANJA AUTOMOBILA U MANNHEIMU HRVATSKI TAJKUN POTKRIJEPIO JUČER I NOVIM PODACIMA

Radošević pod zaštitom njemačke policije

Na prilazu kući policija je odmah nakon miniranja automobila postavila nadzorne kamere, kaže Ivan Radošević. Policija je ishodila i sudski nalog za prisluškivanje njegovih 11 telefona, na koje je potom dobio niz anonimnih prijetnji

MANNHEIM - »Odstupi!!! Inače ćemo ti kidnapirati dijete, a onda i kćer. Znamo i gdje ti je sin, pa će doći red i na njega, a tebe ćemo staviti u gepek, pa ´vamo!«, ispalio je nepoznati glas u telefonsku slušalicu hrvatskog poduzetnika s njemačkim državljanstvom Ivana Radoševića. Anonimni poziv dogodio se samo dan nakon što je 26. listopada 2004. godine Radoševiću pred obiteljskom kućom u njemačkom Mannheimu zapaljivom tekućinom potpuno uništen skupocjeni »mercedes S klase«. Otvorenu prijetnju poduzetnik je odmah povezao s borbom oko vlasništva nad zemljom devedesetih godina posrnulog mesnog giganta - tvrtke Zagrepčanka, a oko kojeg Radošević vodi spor sa zagrebačkim gradskim vlastima i zbog čega je pokrenuo parnicu pred Svjetskom bankom. Zanimljivo je kako je za svog arbitra Radošević imenovao, hrvatskoj javnosti dobro poznatog Nijemca, Hansa Dietricha Genschera.

- Ne bih htio prejudicirati stvar i reći kako se iza prijetnji upućenih meni krije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali čini se kako postoje neke indicije da je to tako, a prema mojim saznanjima, Bandić se nalazi među onima koje njemačka policija istražuje, ustvrdio je Radošević koji je na razgovor s našim novinarima u mannheimski elitni hotel »Steigenberger-Mannheimer Hof« došao s torbom punom raznih spisa.

U igri i moćnici u sjeni

- Bandić je samo eksponent jedne klike i zbog toga se ne fokusiram na njega. U toj su igri zbog vlastite zarade i neki moćniji ljudi u sjeni, dodao je potom Radošević, napomenuvši »slobodno to zapišite«.

S druge strane, od njemačke policije, kao niti od javnog tužiteljstva nismo uspjeli dobiti nikakve informacije u vezi s istragom o napadu na Radoševića. No, zato Radošević nije štedio svoje informacije o istrazi, iako nas je isprva upozorio da nešto što istražuje tamošnja policija nikako nije šala. Ozbiljnost istrage on ilustrira činjenicom da je policija na jedini prilaz koji vodi u naselje smješteno na jednom otoku na rijeci Rajni, gdje se nalazi njegova kuća, odmah nakon »incidenta« postavila nadzorne kamere, a i sam ih na kući ima sedam. Radošević kaže da je policija odmah po nemilom događaju bez njegova znanja ishodila sudski nalog za prisluškivanje njegovih 11 telefona, na koje je potom dobio niz anonimnih prijetnji od kojih je najžešća bila ona u kojoj se spominje otmica Stefany Radošević, petnaestogodišnje poduzetnikove kćeri i trpanje njega u prtljažnik. Prije toga policija je razmatrala da je podmetanje požara možda djelo domaćih neonacista, koji su u Mannheimu prava rijetkost, ali pozivi iz Hrvatske su ih razuvjerili. Da je riječ o prijetnjama vezanim uz zemljište Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici, Radoševiću je bilo jasno iz drugog anonimnog poziva. Tada mu je kratko, ali savršeno jasno rečeno: »Odjebi livadu!«, a upravo zemljište u Heinzelovoj Radošević voli nazivati »livadom«.

Oslobođen svih optužbi

U policiji sam uspio doznati da nisu zadovoljni suradnjom hrvatskih kolega, kaže imućni gospodarstvenik, a nekooperativnost hrvatske policije po njemu se očituje u činjenici da nikada nije odgovorila na traženi upit Nijemaca, koji su zahtijevali da im se otkrije čiji su telefonski brojevi s kojih je Radoševiću prijećeno. Prijetnje su, nastavlja on, trajale samo dva dana, a potom su prestale, jer su »žestoki igrači« shvatili da se njihovi pozivi prate.

- Izgleda da je u Hrvatskoj postavljanje bombi i podmetanje požara postao popularan sport, ali mene nisu uspjeli uplašiti. Niti u jednom trenutku nisam pomislio da odustanem od svoje zemlje, od »livade«, odlučan je Radošević. Stoga je 15. prosinca USKOK-u podnio krivičnu prijavu protiv »zločinačke organizacije«. Tri dana poslije sa svojom situacijom je pisanim putem upoznao i predsjednika Stjepana Mesića.

- Nisam ja nikakva osoba s tjeralice kako tvrdi Bandić, jer protiv mene su vođene četiri parnice i u svim sam slučajevima oslobođen optužbi, kaže Radošević, protiv kojeg je MUP-ova tjeralica poništena još 2003. godine, te upozorava zagrebačkog gradonačelnika da bi se trebao bolje informirati.

Ivor FUKA

Tko je Ivan Radošević

Rođeni Slavonac iz Otoka kraj Vinkovaca Hrvatsku je prvi put napustio kao dvadesetogodišnjak, još davne 1972. godine. Kaže kako je tada na to bio prisiljen, nakon studentskih nemira i Hrvatskog proljeća, čiji je bio sudionik, i to kao predsjednik vinkovačke omladinske organizacije, što je, tvrdi, poznato i bivšem premijeru Ivici Račanu. Bez ikakvih dokumenata uspio se »dokopati« Mannheima gdje je u roku od tri dana dobio politički azil, a uskoro i upisao ekonomiju na tamošnjem sveučilištu. Nije trebalo puno vode proteći Rajnom da bi se sposobni Slavonac podigao na vlastite noge i stekao zavidnu imovinu. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, u doba olujnih vremena, Radošević je odlučio ulagati u tu zemlju. Prvo je kupio Tvornicu autobusa Zagreb koja se još 2000. godine našla pod stečajem, a potom je postao i suvlasnik vinkovačke Krme, nekada vodećeg proizvođača stočne hrane, nad kojom je također proveden stečajni postupak.

USKOK: Postoji tjeralica

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala USKOK jučer je potvrdio da je 16. prosinca 2005. godine zaprimio kaznenu prijavu Ivana Radoševića protiv 12 osoba, »zbog više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, za koruptivna kaznena djela, kao i za udruživanje za počinjenje kaznenog djela«.

- USKOK i nadležna državna odvjetništva postupaju po zaprimljenoj prijavi, a po završetku kojih ćemo o rezultatima izvijestiti javnost, javljaju iz USKOK-a. Ured demantira i navode Radoševićevih odvjetnika, koji tvrde da za njihovim klijentom ne postoji tjeralica.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 2004. godine podnijelo je istražni zahtjev protiv Ivana Radoševića, a Županijski sud u Zagrebu donio je rješenje o određivanju pritvora. Za Ivanom Radoševićem raspisana je tjeralica, navode iz USKOK-a, ističući da protiv Radoševića postoji još jedna prijava - Općinskog državnog odvjetništva, zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. (L. T., S. Ab.)