Večernji list: 24. 01. 2006.

Počela rasprava o komunističkim zločinima

Tajni zatvori, osuda zločina počinjenih u doba totalitarističkih komunističkih režima i zabrinutost zbog buđenja nacizma u Europi neke su od tema zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) koja je u ponedjeljak poslije podne počela u Strasborugu.

Prema rasporedu na internetskim stranicama paneuropske organizacije, Hrvatskoj zanimljiva tema osude zločina počinjenih tijekom totalitarističkih komunističkih režima, predviđena je za srijedu, a zastupnici iz HDZ-a i SDP-a najavili su da će podržati prijedlog rezolucije koju je predložila skupina pučkih stranka u PE.

No, prema pisanju hrvatskih medija, obje su stranke najavile amandmane pri čemu će voditelj Saborskog izaslanstva Frano Matušić (HDZ) zatražiti da se u rezoluciju unese posebna osuda zločina počinjenog u Bleiburgu, ali i drugih poratnih stradanja.

Zastupnik SDP-a Neven Mimica podupire predloženu rezoluciju ali je drži preopćenitom i stoga će amandmanom predložiti da se na nacionalnoj razini provedu konkretna suđenja počinitelja čime bi se spriječile podjele u Europi.

Upravo takav razvoj događaja već se najavljuje u Italiji čija je ljevica, kako prenosi tisak, iskazala otpor rezoluciji, a posebice Demokratska stranka talijanskih komunista pozivajući svoje ljevičare u PS VE da se suprostave tesktu rezolucije.

U nacrtu rezolucije o komunističkim totalitarnim režimima navodi se da su ti režimi masovno kršili ljudska prava u srednjoj te istočnoj Europi u 20. stoljeću i da je pod vlašću komunista u svijetu ubijeno više od 94 milijuna ljudi. Stoga se pozivaju sve komunističke i postkomunističke stranke u državama članicama VE da se ograde od tih zločina.

Hrvatsko izaslanstvo najavilo je da će podržati i rezoluciju osude ponovnog buđenja nacističkih, rasističkih i ksenofobnih pokreta u Europi kojom se traži i koorodinirana međunarodna akcija protiv te pojave.

Tijekom zasjedanja PS, koje će trajati do petka, 27. siječnja, rasprava o tajnim zatvorima u kojima su agenti CIA-e držali u Europi osumnjičenike za ratne zločine vjerojatno će se održati u utorak prije podne, a privremeno izvješće o tom pitanju trebao bi podnijeti Dick Marty (zastupnik iz Švicarske, ALDE).

Tijekom zimskog zasjedanja predviđena je i rasprava o tome koliko Gruzija provodi i poštuje obveze i odluke Vijeća Europe, a vjerojatno će se održati i hitna rasprava o stanju u Bjelorusiji uoči predsjedničkih izbora, te kršenje ljudskih prava u Čečeniji.

Za petak su najavljene debate o vrlo aktualnoj gospodarskoj temi preseljenja industrijske (i druge) proizvodnje u inozemstvo, gospodarski razvitak u Europi, te posljedice kineskoga gospodarskog buma za Europu.

Među gostima zimskog zasjedanja najavljeni su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, rumunjski predsjednik Traian Basescu, bugarski premijer Sergej Stanišev i predsjednik meksičkog Senata Jackson Ramirez.

(Hina)