Jutarnji list: 25. 01. 2006.

Požeška banka mora otkriti sve transakcije s Kamen Ingradom

Pišu: Ana Plišić, T. Lakić

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Požegi poduzelo je, nakon objave reportaže o poslovanju Vlade Zeca u Jutarnjem listu, nove korake u istrazi protiv Požeške banke i poduzeća Kamen Ingrad: naložili su istražnom sucu da ishodi dokumentaciju Požeške banke o poslovima s poduzećem slavonskog tajkuna.

Do sada je uprava banke odbijala surađivati s Državnim odvjetništvom. Svaki podatak proglašavali su bankarskom tajnom. U pravosudnim istražnim tijelima u Požegi očekuju da banka konačno položi račune na stol. Dokumenti Požeške banke ključni su u istrazi koju Odvjetništvo vodi od lipnja 2004. godine, jer će pokazati je li banka, kako se sumnja, pogodovala Vladi Zecu.

Transfer nekoliko milijuna kuna

U istrazi je do sada utvrđeno da je Požeška banka pod upitnim okolnostima i bez čvrstih garancija da će biti vraćeni dala 22 kredita zaposlenicima Kamen Ingrada, a sumnja se da je ukupni iznos od “nekoliko milijuna kuna” transferirala na račun poduzeća Vlade Zeca. Transakcije su se događale kad je Zec bio i predsjednik Nadzornog odbora Požeške banke.

Jutarnji list u posjedu je dokumenta koji posredno dokazuje sumnje Državnog odvjetništva. Iz službene prepiske između Vlade Zeca i dvadesetak radnika koja se odvijala u studenom 2004. godine proizlazi da su zaposlenici Kamen Ingrada podignuli kredite na svoja imena, ali za Vladu Zeca, da je novac iz banke prebačen na račun Kamen Ingrada, a sve to zato da bi se tvrtki pomoglo svladati financijske poteškoće.

“Obraćam vam se vezano uz vaš dopis u kojemu izražavate zabrinutost za stanje svojih kredita kod Požeške banke i stanje imovine koje ste dali kao hipoteke za predmetne kredite, a kao pomoć u svladavanju financijskih teškoća tvrtke”, piše Vlado Zec svojim radnicima, kojima banka prijeti ovrhom, i moli ih za razumijevanje.

Upitna egzistencija radnika

“Obavještavam vas u ime uprave društva da će vaši krediti čija su sredstva bila namijenjena za račun tvrtke Kamen Ingrad biti podmireni najkasnije do 31. 12. 2004. Molim vas da se još malo strpite do konačnog rješenja nastale situacije.”

Zaposlenici Kamen Ingrada podizali su kredite za posrnulu tvrtku i u Slavonskoj banci: njih tridesetak diglo je stambene kredite i danas se nalaze u problemima, kao i njihovi kolege koji su se kreditom vezali uz Požešku banku. U Jutarnjem listu prošle je subote prvi put javno objavljen slučaj 30-ak kredita u Slavonskoj banci pa postoji mogućnost da Županijsko državno odvjetništvo ubrzo pokrene istragu i protiv Slavonske banke.

Vlado Zec i njegova članica uprave za financije Đurđica Kristić motivirali su zaposlenike na podizanje kredita raznim povlasticama: nekima je obećano da će napredovati, nekima veće plaće, a neki su dobili usmeno jamstvo da će rate kredita otplaćivati Kamen Ingrad. Zec je neko vrijeme doista otplaćivao kredite, ali kada je poduzeće zapalo u još veće dubioze, ljudima su počeli stizati krediti na naplatu. Koliko redovno i tko otplaćuje kredit u Požeškoj banci, ni u Odvjetništvu ne mogu utvrditi jer se banka do sada pozivala na bankarsku tajnu.

“Gospodična Kristić uvjeravala nas je i uvjerila da se ovakvo što ne može i neće dogoditi, da će se krediti uredno servisirati. Svjedoci smo da se krediti ne servisiraju. Svima su dospjele minimalno po dvije rate kredita. Iznosi su pozamašni, 50 i više tisuća kuna. Požeška banka uputila nam je opomene. Svi smo zabrinuti jer je u pitanje dovedena naša egzistencija”, požalilo se Zecu dvadesetak radnika koji su za kredite stavili hipoteke na svoje domove.

Prošloga tjedna u Požegi novinari Jutarnjeg lista razgovarali su s nekoliko bivših i sadašnjih zaposlenika kojima prijeti ovrha zbog Vlade Zeca, ali nitko od njih nije o tome htio javno govoriti niti svjedočiti u istrazi. Neki se boje da ne bi izgubili posao, a drugi se nadaju da će problem ipak riješiti s bankom.

Pero Kovačević (HSP): Borio sam se protiv ilegalne eksploatacije

Šef pravaša Ante Đapić optužio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Saboru vladajući HDZ da "u strahu od porasta rejtinga HSP-a, vodi prljavu borbu protiv viđenijih članova HSP-a u kojoj se ne libi ni izvrtanja činjenica i zloporabe institucija vlasti".

Pravaši su odbacili optužbe glavnog državnog inspektora Krune Kovačevića na račun HSP-ova zastupnika Pere Kovačevića u kojima se tvrdi da je HSP-ov Kovačević 2002., kao tajnik ureda državnog inspektora, omogućio da Kamen Ingrad nezakonito eksploatira kamen.

- Upravo suprotno, zajedno s tadašnjim glavnim inspektorom Brankom Jordanićem, pokrenuo sam borbu protiv ilegalne eksploatacije kamena, a na nezakonitosti smo upozorili i Državno odvjetništvo - izjavio je Pero Kovačević koji tvrdi kako su privremeno dopuštenje za vađenje kamena određeni kamenolomi dobili na izričit zahtjev Vlade i Povjerenstva za ubrzanu izgradnju autoceste Zagreb -Split.

HNB razbio spregu Matijević-Zec

Središnja je banka u slučaju Vlade Zeca i Požeške banke učinila sve što je mogla. Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, ona je odbila imenovanje Vinka Matijevića kao predsjednika uprave banke, a i Zec je morao odstupiti s mjesta predsjednika NO-a banke.

Sva dokumentacija o inspekcijskom nadzoru, kao i poduzetim sankcijama protiv banke te prekršajnim prijavama postoji, a ona je, kažu, bila posebno intenzivna 2002. i 2003. godine. HNB je usprkos raznim političkim i gospodarskim pritiscima uspio, kažu naši izvori, razbiti spregu dviju povezanih skupina dioničara i spasio je Požešku banku od propasti, što i jest njezin glavni cilj. (J. Š.)