Vjesnik: 25. 01. 2006.

Glavni inspektor ogolio istinu o Kamen Ingradu!

Državnom odvjetništvu upućen je prijedlog za podizanje kaznene prijave protiv saborskog zastupnika HSP-a Pere Kovačevića

Javni istup Glavnog državnog inspektora Krune Kovačevića podsjetio je još jednom na staru narodnu poslovicu prema kojoj ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka zvjerka ostavi svoj trag. Tako smo i ovih dana svjedoci krupnih tragova koje su za sobom ostavile pojedine »političke zvjerke«, nehotično otkrivši svoje nečasne radnje, za koje su do jučer optuživani drugi.

Pozadinu tih optužbi razgrnuo je glavni inspektor Kruno Kovačević, obznanivši da je Državni inspektorat uputio Državnom odvjetništvu prijedlog za podizanje kaznene prijave protiv saborskog zastupnika HSP-a Pere Kovačevića, zbog toga što je kao tajnik kabineta bivšega glavnog državnog inspektora, kako je utvrđeno revizijom, »pogodovao poduzećima koja su ilegalno eksploatirala kamenolome, uključujući i Kamen Ingrad«, tvrtki u vlasništvu člana HSP-a Vlade Zeca.

U ekskluzivnoj izjavi Vjesniku glavni inspektor Kruno Kovačević kaže da su svi podaci za koje je nadležan Državni inspektorat, a koje je iznio u javnost - činjenice.

»Učinio sam to zato što ne pristajem da se politika suzbijanja sive ekonomije koju provodi ova vlada, a u kojoj veliki udjel imaju društva koja nezakonito eksploatiraju mineralne sirovine i na taj način devastiraju i rudno blago i okoliš, i nanose štetu državnom proračunu, dalje kompromitira«, kaže Kovačević. Pojašnjava pritom da su rezultati njegove službe u poslovima suzbijanja nezakonitog eksploatiranja mineralnih sirovina transparentni.

»Svi naši potezi u skladu su s propisima, a želio sam i javnost upozoriti da problem nezakonitog iskapanja mineralnih sirovina nije ni nov niti nam je nepoznat. Posljedice takvih radnji dalekosežne su, ali htio sam i jasno reći da je stanje koje sam zatekao u ljeto 2004. posljedica propusta koji su se činili godinama prije«, napominje Glavni državni inspektor.

Najavljuje pritom da će pravno sporne situacije koje je prouzročilo neodgovorno ponašanje ili pravno ništavno postupanje nekih prethodnih sudionika u ovakvim predmetima, rješavati kroz za to nadležna tijela, a ne putem medija.

Iz cijele priče o Kamen Ingradu, koja je ovih dana punila stranice domaćih medija, jasno se iskristalizirao glavni lik - HSP-ovac Pero Kovačević, kojega Inspektorat prijavljuje da je kao tajnik kabineta bivšega glavnog inspektora »nezakonito potpisao petnaestak rješenja kojima je nelegalnim eksploatatorima produljen rok za obustavu rada, a među njima i Kamen Ingradu«.

No, izvješće glavnog inspektora zasigurno je bacilo novo svjetlo na aferu koja danima puni novinske stupce i koja je nerijetko korištena za političke obračune s Vladom, neovisno o činjeničnom stanju koje govori upravo suprotno. Istina o Kamen Ingradu, koja za mnoge postaje krajnje neugodna, nezaustavljiva je, a duh pušten iz boce danas najviše plaši upravo one koji su bocu otvorili.

HSP o inspektoratu

Čelnik HSP-a Anto Đapić ocijenio je u utorak da » HDZ-ovi napadi na pojedine pravaške dužnosnike prerastaju u prljavu borbu u kojoj se zlorabe i institucije vlasti«. Govoreći o »lažima« na račun HSP-ovca Pere Kovačevića, Đapić je u na presici u Saboru naglasio da se »i iz tih bočnih udara vidi strah HDZ-a od jakog HSP-a«, a isto se vidi i kod SDP-a, dodao je. Kovačević je pak optužio Jordanićeva nasljednika Krunu Kovačevića da laže, pokazujući dokument iz kojeg se vidi da je savjetnik bivšeg premijera Ivice Račana 2002. tražio od Jordanića da za potrebe gradnje autoceste Zagreb-Split dopusti nastavak rada Kamen-Ingradu.

Zoran Milanović / I. B.