Glas Istre: 25. 01. 2006.

Pregovaračka nesvjestica

Smanjiti nerealna očekivanja građana od članstva u Europskoj uniji - to je, kao jedan od ciljeva, postavila hrvatska Vlada u nedavno donesenoj komunikacijskoj strategiji za informiranje javnosti o onome što donosi članstvo Hrvatske u EU-u. No, ono što papir može otrpjeti, u praksi se, čini se, ne može provesti.

Hrvatska politička scena sve se više ponaša kao da zapravo i ne želi pripremiti zemlju za članstvo u EU-u, nego, eto, iskoristiti pregovore da se pokuša svidjeti biračima. Stoga je jedna od najmilijih političkih fraza postalo traženje »prijelaznih razdoblja«. Tražit ćemo prijelazna razdoblja za ovo i za ono, razbacuju se riječima mnogi, najavljujući famozna »razdoblja« za sve i svašta, od pravih banalnosti do trenutno najužarenijeg pitanja - prodaje nekretnina strancima. A kako je upravo na pitanju nekretnina u zadnje vrijeme oporba bila prilično aktivna, Vlada se očito osjetila ponukanom da poruči građanima da će upravo ona zaštititi nacionalne interese u tom području. Pa je premijer najavio ispitivanje mogućnosti da Hrvatska u nekim segmentima uvede diskriminacijske odredbe, odnosno da hrvatski državljani budu povlašteni u kupnji nekretnina u odnosu na strance.

Pregovarački je tim vjerojatno pao u nesvijest, znajući da ih se time stavlja pred gotovo nemoguću misiju. EU, naime, niti jednoj novoj članici nije dopustio diskriminacijske odredbe na dulji rok, iako su i te zemlje u pregovore krenule s takvim zahtjevima da će danas nekadašnji njihovi pregovarači kroz smijeh reći da su unaprijed bili svjesni nerealnosti svojih traženja. Jer EU uopće ne želi diskriminaciju svojih građana, a ako već na to bude pristao, bit će to na »kratke pruge«. To zna i premijer, to znaju i pregovarači, jedino je nejasno zašto se onda građanima pune uši nerealnim pričama.

Irena FRLAN