Jutarnji list: 25. 01. 2006.

Upisao fakultet iako nije prošao 1. razred srednje

Piše: Ivana Kalogjera-Brkić

Lažna svjedodžba poništena je u Narodnim novinama, a Ministarstvo obrazovanja jednostavno je arhiviralo neriješeni predmet

ZAGREB - Prošle su pune tri godine otkako je viši prosvjetni inspektor Krešimir Topić utvrdio da je Mislav Ivančević (23), sin bivšeg ravnatelja Hrvatske udruge poslodavaca Željka Ivančevića, u 2. razred Druge opće privatne gimnazije u Zagrebu bio upisan na temelju krivotvorene svjedodžbe 1. razreda.

Ta je svjedodžba na kraju poništena, a samo poništenje objavljeno je u Narodnim novinama 23. travnja 2003. godine. Kako je do trenutka kada je inspektor proveo nadzor Ivančević mlađi već bio maturirao, inspektor je naredio poništenje svih svjedodžbi, uključujući i maturalnu. Škola to, međutim, do danas nije učinila. Naime, Mislav Ivančević preko svog je odvjetnika uložio žalbu osporavajući nadležnost inspekcije za donošenje rješenja o poništenju javnih isprava. Njegovu žalbu Ministarstvo obrazovanja ne samo da do danas nije riješilo nego je još za mandata bivšeg ministra Strugara tadašnji pomoćnik za pravne poslove Zlatko Ljubić neriješeni predmet jednostavno arhivirao!

Budući da nadležno ministarstvo nikada nije obavilo svoj posao, Mislav Ivančević u međuvremenu je upisao stočarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Zanimljivo je da se u njegovu fakultetskom dosjeu uz svjedodžbe 2., 3. i 4. razreda te maturalnu svjedodžbu čije je poništenje tražio prosvjetni inspektor, nalazi i svjedodžba 1. razreda, za koju je neupitno utvrđeno da je krivotvorena i koja je u međuvremenu poništena. No, o tome nitko nije izvijestio Agronomski fakultet na kojem kažu da Mislav Ivančević ondje do danas nije položio niti jedan ispit, ali se nije niti ispisao. Njegov otac Željko Ivančević rekao je pak kako je Mislav studij Agronomije prekinuo privremeno jer se u međuvremenu uspio upisati na jednu od prestižnih visokoškolskih ustanova u Njemačkoj koja školuje buduće menadžere, no nije nam htio reći o kojoj je točno školi riječ.

O tome da je krivotvorena svjedodžba koju je posjedovao njegov sin na kraju poništena te da je to poništenje objavljeno i u Narodnim novinama Ivančević kaže da ne zna ništa. U odvjetničkom društvu Kos&Horvat koje zastupa Mislava Ivančevića unatoč obećanju ljubazne tajnice nismo dobili nikakav odgovor. Za razgovor s novinarima nije bio raspoložen ni prosvjetni inspektor Topić.

- Neću vam ništa komentirati. Neupitno je da je učenik izgubio pravo na daljnje školovanje jer su mu u školi izdali krivotvorenu svjedodžbu. Ja sam naredio da mu se ponište sve svjedodžbe, a protiv same škole podnio sam optužni prijedlog Općinskom sudu u Zagrebu - rekao je Topić.

Slučaj, međutim, nije nikada završio na sudu. Neslužbeno doznajemo kako je na prijedlog Državnog odvjetništva obustavljen već pripremni postupak uz obrazloženje da nema dokaza o tome da je počinjeno kazneno djelo. Iz tog razloga za krivotvorenje svjedodžbe, o čemu postoje neupitni dokazi, neće odgovarati ni sama škola, niti njezini čelni ljudi. Tko je i zašto obustavio taj postupak u Državnom nam odvjetništvu nisu htjeli reći, pozivajući se na Zakon o sudovima za mladež prema kojem nisu dužni novinarima davati nikakve informacije kada su u pitanju maloljetni počinitelji kaznenih djela.

U Ministarstvu obrazovanja kažu da će žalbu Mislava Ivančevića, koja je zaostala od prethodne administracije, riješiti u najskorijem roku.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ministar svojim rješenjem odbiti žalbu, čime će inspektorovo rješenje postati izvršno, ili će mladi Ivančević postati ogledni primjer kako se može završiti fakultet bez završenog 1. razreda srednje škole.

Prve godine deset jedinica, druge četiri

ZAGREB - Prije nego što se upisao u Drugu opću privatnu gimnaziju, Mislav Ivančević pohađao je XVIII. gimnaziju u Zagrebu, gdje je dvaput pao prvi razred i zbog toga izgubio pravo na redovito školovanje.

Prvi put prvi je razred pohađao školske godine 1997./1998. na kraju koje je imao deset jedinica, a na kraju školske godine 1998./1999. u istoj je školi imao četiri jedinice. U školi kažu da svjedodžbu ponovljenog razreda s negativnim ocjenama nikada nije podigao.

Prosvjetni inspektor utvrdio je da je svjedodžba o završenom prvom razredu koju je posjedovao mladi Ivančević zapravo krivotvorena fotokopija svjedodžbe koju mu je prvi put kada je pao razred izdala XVIII. gimnazija, s tim da su jedinice iz hrvatskog i engleskog jezika, glazbene umjetnosti, povijesti, zemljopisa, matematike, fizike, kemije, biologije i etike jednostavno prepravljene u dvojke.

Svjedodžbu je izdao Centar za strane jezike, poduku i obrazovanje odraslih Morana, koji nije imao odobrenje Ministarstva za izvođenje tog programa (isti vlasnik osnivač je i Druge opće privatne gimnazije). Krivotvorena svjedodžba izdana mu je 28. lipnja 1999. (dakle iste godine kada je išao u XVIII. gimnaziju), a već 8. srpnja iste godine bio je upisan u drugi razred privatne gimnazije, pa proizlazi da je prvi razred istodobno pohađao i u privatnoj i u državnoj školi. Zanimljivo je i to da je mladi Ivančević, koji iz dva pokušaja nije uspio završiti prvi razred, upisom u privatnu školu naglo postao vrlo dobar učenik, no imao je loše vladanje.

- Ne želim o tome s vama razgovarati. Žalbeni postupak je u tijeku i dalje od toga nemam komentara. Vjerujem u pravosudni sustav i tijela koja su to preuzela - rekao je kratko Ivor Rubeša, ravnatelj Druge opće privatne gimnazije.

Ivančević: Moj je sin čist pred zakonom

ZAGREB - O kakvoj krivotvorini vi pričate? Istragom Državnog odvjetništva i suda utvrđeno je da moj sin nije krivotvoritelj, a to je meni najvažnije.

Moj je sin pred zakonom čist. On ima uredne svjedodžbe i na temelju njih se upisivao na studije u zemlji i inozemstvu - grmio je u slušalicu Željko Ivančević kojeg smo zatekli u Bruxellesu, gdje lobira za hrvatske gospodarstvenike. Dodao je da je njegov sin svih krivnji oslobođen pravomoćnom sudskom presudom koja je objavljena krajem prošle godine.