Slobodna Dalmacija: 25. 01. 2006.

BAJ, BAJ, ĐAPIĆU NA PRAGU VELIKI POVRATAK ’NAJDULJEG’ ŠEFA DIPLOMACIJE

Sanader vabeći Granića nastavlja udar na HSP

UDARAC HSP-u Bez svoga vanjskopolitičkog savjetnika, ukorijenjenog u stranoj diplomaciji, Anto Đapić ne može računati da će ponovno biti u igri za koalicijskog partnera nakon idućih izbora. To Ivo Sanader zna i zato Granića pokušava pridobiti na svoju stranu, odnosno odvući od HSP-a

ZAGREB - Bez Mate Granića HSP ne može prijeći granicu Hrvatske. Bez svoga vanjskopolitičkog savjetnika, ukorijenjenog u stranoj diplomaciji, Anto Đapić ne može računati da će ponovno biti u igri za koalicijskog partnera nakon idućih izbora.

HDZ-u pao rejting

To Ivo Sanader zna i zato Granića pokušava pridobiti na svoju stranu, odnosno odvući od HSP-a. To je još jedan pokušaj premijera da nanese udarac stranci s kojom se natječe za naklonost desničarskoga biračkog tijela. Nakon uhićenja Gotovine HDZ-u pada rejting, HSP-u raste i Sanader je najavio žestoku bitku s pravašima za svaki glas. U tom svjetlu treba gledati najave da bi Granić mogao postati premijerov savjetnik, ali i ovotjednu press-konferenciju glavnoga državnog inspektora na kojoj je svu štetu u nezakonitom eksploatiranju kamenoloma svalio na leđa Pere Kovačevića, istaknutog HSP-ova zastupnika, bivšeg tajnika Inspektorata koji je odgodio pečaćenje Kamen-Ingrada i drugih tvrtki radi izgradnje autoceste.

Graniću bi ovaj Sanaderov zov mogao zazvučati sirenski neodoljivo. S jedne strane, HSP je vječiti opozicionar i pitanje je kada će se dočepati vlasti, a Granić opet neke važne državne funkcije. S druge strane, ako Đapić dogovori koaliciju i uđe u vlast, dogodit će se to uz međunarodni blagoslov iznuđen isključivo Granićevim kontaktima. I zato će on sigurno biti nagrađen mjestom šefa diplomacije.

Ako se, pak, sad odrekne Đapića i prikloni Sanaderu, sigurno neće ispuniti svoje ambicije i utopit će se u masi drugih aspiranata na njemu najdraže mjesto ministra vanjskih poslova. Stoga je Mate Granić, saznaje Slobodna Dalmacija iz krugova bliskih pravašima, odlučio da o njegovom eventualnom transferu odluče zajednički Ivo Sanader i Anto Đapić, odnosno da ne prihvati ponuđenu funkciju ako se s time ne suglasi vodstvo pravaša. To pokazuje da Granić, unatoč atraktivne ponude, ne želi nepovratno razrušiti mostove s vođom HSP-a.

Ogranci se okreću HSP-u

Interesantno je kako je sam Đapić, pak, u krugu svojih najbližih suradnika izjavio kako nema ništa protiv da Granić prihvati savjetničku dužnost kod premijera Sanadera.

Premijer Sanader odlučio se za Matu Granića ponajprije zbog toga što bi time dodatno oslabio HSP, ali i zbog nesumnjiva međunarodna ugleda bivšeg popularnog ministra vanjskih poslova. Sanader, naime, ima problema s dijelom članova HDZ-a koji su se već počeli ulagivati HSP-u, poput Dinka Pintarića u Sisku i stoga bi bi mu spektakularan prelazak Mate Granića bila važna pobjeda u nadmetanju s Antom Đapićem za prevlast na desnici. Granić će, naravno, morati morati dobro odvagati prije nego što se odluči: ostati uz Đapića i krčiti put prema vlasti i unosnim sinekurama ili odigrati ziheraški i prikloniti se Sanaderu u njegovu pohodu na drugi mandat. Težak izbor između dva plasta sijena.

Tomislav KLAUŠKI