Jutarnji list: 25. 01. 2006.

Nema zapreke za izručenje Gudelja

Piše: Verica Tomić

OSIJEK - Iako je izručenje Antuna Gudelja (58), kojeg se sumnjiči za ubojstvo šefa osječke policije Josipa Reihla-Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića te ranjavanje Mirka Tubića 1. srpnja 1991. godine na cesti između Osijeka i Tenje, još neizvjesno jer se višegodišnja “prepiska” između Hrvatske i Australije nastavlja, čini se da će Hrvatska ovoga puta konačno dobiti odgovor hoće li Gudelj ikada biti izručen ili ne i kada.

Među brojnim pitanjima sadržanima u dopisu Glavnog državnog odvjetništva Australije, koji je u Zagreb pristigao 22. studenoga prošle godine, nalazi se i ono oko apsolutne zastare koje je, prema mišljenju stručnjaka, Australiji vrlo bitno.

Propisi konačno usklađeni

Naime, nakon što su propisi oko izručivanja između Hrvatske i Australije konačno usklađeni, o čemu svjedoči i nedavno uhićenje Kapetana Dragana, a i Hrvatska je krajem rujna prošle godine u slučaju Gudelj podnijela modificiranu i “usklađenu” molbu, jedino pitanje koje je ostalo otvoreno jest pitanje zastare. Na temelju njega Australija će navodno procijeniti treba li Gudelja izručiti ili ne jer, u slučaju da je zastara nastupila, opravdani razlog za izručenje više ne postoji.

Kako u slučaju Antuna Gudelja apsolutna zastara nastupa nakon 30 godina, računajući od dana kada je djelo počinjeno, do njezina je nastupanja preostalo 15 i pol godina.

U tom se vremenu, smatraju upućeni, mogu održati dva do tri suđenja, pa za Gudeljevo izručenje nema više ni jedne formalnopravne zapreke.

Pregovori s pobunjenim Srbima

Nekadašnji je šef osječke policije Josip Reihl-Kir, podsjetimo, ubijen 1. srpnja 1991. godine nedaleko od punkta hrvatske policije u Tenji, kamo je išao kako bi s pobunjenim lokalnim Srbima razgovarao o uklanjanju cestovnih barikada i uspostavi normalnog poretka.

Iako se na punktu u to vrijeme nalazilo desetak policajaca, Gudelj je nakon ispaljenog rafala nesmetano otišao s mjesta događaja, nekoliko se dana skrivao u Osijeku, a potom je preko Slovenije i Austrije pobjegao u Australiju, gdje i danas živi.

Gudelj osuđen na 20 godina

Tri godine nakon događaja osječki je Županijski sud Gudelja u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora. Nakon što je krajem 1995. godine uhićen u Frankfurtu, suđenje je u njegovoj prisutnosti trebalo biti ponovljeno 1997., ali je Vrhovni sud primijenio Zakon o općem oprostu. Vrhovni je sud 2000. tu odluku proglasio nezakonitom. Usvojena je i ustavna tužba Jadranke Reihl-Kir, supruge ubijenog, zbog čega je 2001. predmet vraćen Županijskom sudu na novo suđenje. Za Gudeljem je 2001. godine raspisana i međunarodna tjeralica.