Večernji list: 25. 01. 2006.

Vijeće Europe danas glasuje o dokumentu osude komunističkih zločina

U Jugoslaviji likvidirano 686.000 protivnika komunizma!

Autor: Zoran Krešić

MOSTAR Vijeće Europe danas će na plenarnome zasjedanju glasovati o posebnoj Rezoluciji kojom bi se osudili masovni zločini počinjeni u bivšim komunističkim zemljama. U raspravi u Strasbourgu sudjelovat će i zastupnik Parlamenta BiH Ivo Lozančić, koji čini dio BH izaslanstva pri Vijeću Europe. Osobno ću podržati Rezoluciju za osudu zločina počinjenih u totalitarnim komunističkim režimima.

To je potrebno ujedinjenoj Europi, a napose bivšim komunističkim zemljama. Potrebno je provesti dekomunizaciju koji bi zaštitila dostojanstvo i prava žrtava rekao je Lozančić iz Strasbourga za Večernji list. Po njegovim riječima, dekomunizacija bi obuhvaćala i lustraciju kadrova koji su zlostavljali, ubijali i kršili ljudska prava. Rezoluciju naziva Potreba za međunarodnom osudom zločina totalitarnih komunističkih režima zbog 95 milijuna žrtava 45-godišnje vladavine u komunizmu inicirala je grupacija Europske pučke stranke (EPP).

U Rezoluciji se preporuča uspostava posebnih državnih tijela u bivšim komunističkim zemljama, ali i Odbora Vijeća Europe koji bi zajednički prikupljali i istraživali zločine komunističkih režima. Za raspravu o toj Rezoluciji u Strasborugu prijavilo se čak 50 govornika, a uloženo je više od 150 amandmana. Uglavnom se radi o amandmanima koje su dostavili predstavnici Rusije i drugih bivših komunističkih zemalja kojima se nastoje ublažiti zaključci Rezolucije.

Značajan doprinos u razotkrivanju komunističkoga režima bivše Jugoslavije dao je i Savez udruga bivših političkih uznika i žrtava komunizma u Bosni i Hercegovini.

U njihovu nedavno prihvaćenom dokumentu Sarajevska rezolucija tvrdi se da je u bivšoj Jugoslaviji u samo šest godina poslije II. svjetskog rata likvidirano 668.000 političkih neistomišljenika. U Rezoluciji BiH političkih zatvorenika koja je upućena i Vijeću Europe, Europskoj uniji, NATO-u i brojnim relevantnim adresama navode se javnosti do sada nepoznate stravične pojedinosti o izvješćima tajnih jugoslavenskih službi.

Tako se citira dio izvješća poslijeratnog zloglasnog ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne policije u SFRJ Aleksandra Rankovića iznesenog na Skupštini u Beogradu 1. veljače 1951. "Kroz naše zatvore je između 1945. i 1951. prošlo 3.777.776 uhapšenika, a likvidirano je 686.000", naveo je tada Ranković.

Društvo uznika i žrtava komunizma je zbog toga pozvalo vlasti BiH i zatražilo potporu međunarodne zajednice da se otvore tajni arhivi i do kraja istraže zločini koji ne mogu zastarjeti. Jugoslavija, koja se u međuvremenu raspala, spominje se u prijedlogu Rezolucije Vijeća Europe među 20 komunističkih zemalja svijeta u kojima su počinjeni masovni zločini zbog tzv. političkoga delikta.