Glas Istre: 26. 01. 2006.

U TRSTU NA POMOLU NOVI POLITIČKI SKANDAL

Zabranjen nastup partizanskog pjevačkog zbora u Rižarni

Prema procjenama tršćanskog pročelnika za kulturu članovi zbora krivi su što su u studenome prošle godine uoči koncerta obilježavanja šezdesetogodišnjice djelovanja tiskali postere i pozivnice sa slikama jugoslavenskih partizana kako marširaju Piazzom Unita' u svibnju 1945. godine

TRST - U Trstu je na pomolu novi politički skandal čija su pozadina neriješeni političko-ideološki odnosi između ljevice i desnice. Slučaj djeluje poprilično anakrono i bez premca u europskim razmjerima. Naime, općinska je vlast zabranila pristup u prostorije nacionalnog spomenika Rižarne sv. Sabbe tršćanskom partizanskom pjevačkom zboru »Pinko Tomažič«, koji danas ondje namjerava održati koncert u znak sjećanja na žrtve holokausta. Prema procjenama tršćanskog pročelnika za kulturu Parisa Lippija, članovi zbora krivi su što su tri mjeseca ranije, dakle u studenom prošle godine, uoči koncerta obilježavanja šezdesetogodišnjice djelovanja, tiskali postere i pozivnice na kojima je slika jugoslavenskih partizana dok marširaju Piazzom Unita' u svibnju 1945. godine noseći jugoslavensku zastavu.

»S obzirom da je zbor u studenome prošle godine tiskao postere na kojima su slike krvnika i infojbatora koji su raskrvarili Trst tijekom okupacije grada, njegova nazočnost na svetom mjestu Rižarne nije poželjna«, napisao je Paris Lippi u pismu upućenom čelnicima partizanskog zbora.

Pročelnik Paris Lippi pripada desnoj stranci Alleanza Nazionale na čijem je čelu Roberto Menia, poznat po neofašističkim i antislavenskim istupima, pa je njegova odluka polučila niz reakcija u gradu. Stranka komunističke obnove oštro je prosvjedovala tumačeći Lippijev potez kao postupak primjeren nekadašnjim fašističkim dužnosnicima. »Lippi ne može predstavljati grad već samo jedan njegov dio koji se poistovjećuje s tradicijom fašizma. Zbor je s pravom tiskao postere sa slikom jugoslavenskih partizana jer su oni za dio grada predstavljali oslobodilačku vojsku. Svatko u tom gradu ima pravo njegovati vlastite antifašističke tradicije«, smatraju tršćanski komunisti.

Izgleda nevjerojatno da se u Trstu i dalje, unatoč neumoljivom prolazu vremena, obnavljaju stari konflikti i sukobi. To je rezultat i odlučnog djelovanja povijesnog revizionizma koji u Trstu pokušava ishoditi drugačiju, totalno krivu i neprimjerenu povijesnu istinu, gurajući u isti koš žrtve nacizma i žrtve komunizma. Već 2002. godine, prilikom proslave 25. travnja, talijanskog nacionalnog praznika oslobođenja, tadašnji pročelnik za kulturu Trsta Roberto Menia pokušao je pretvoriti tu antifašističku manifestaciju u jednu iskrivljenu proslavu u čast »svim žrtvama totalitarizma i ratova«. Menijin pokušaj polučio je masovnu manifestaciju antifašističkih udruga pred Rižarnom sv. Sabbe, gdje su nacisti i fašisti od 1943. do 1945. godine likvidirali i spalili u krematoriju oko 5.000 slovenskih, hrvatskih, talijanskih antifašista te Židova i Roma.

Valja sad pričekati i vidjeti kako će se članovi partizanskog zbora »Pinko Tomažič« ponašati danas, kada je uz zabranjeni koncert predviđen i mimohod antifašističkih udruga gradskim ulicama.

Teško je povjerovati da će policija fizički zapriječiti ulaz članovima zbora koji su odlučni u namjeri da ipak održe koncert u Rižarni koja je, uostalom, javni prostor.

E. VELAN