Večernji list: 26. 01. 2006.

OVRHE Javni bilježnici od suda preuzimaju dio ovršnih postupaka

Neplaćeni računi nakon 28. siječnja sjedaju na plaće

Autor: Silvana Perica

Neplaćeni računi nakon 28. siječnja mogli bi sjedati na plaće i mirovine! Naime, od toga dana ovrhe po vjerodostojnoj ispravi od sudova preuzimaju javni bilježnici, koji se pripremaju vrlo brzo dovesti rješenje o ovrsi do pravomoćnosti. Ante Ilić, predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore, najavljuje da će rješenja postajati pravomoćna već za osam dana!

Neuredna dostava

Odnosi se to na sve obveze komunalnim poduzećima koja se ne mogu drukčije naplatiti. Naime, HEP lako isključi neplatiše, kao i telefonske kompanije, no većina ostalih zbog neplatiša mora na sud. Građani najviše duguju za TV pretplatu, kazne za parkiranje i pauk, za grijanje i vodu, česti su i dugovi kartičarskim kućama. Sad taj dio ovrha od suda preuzimaju javni bilježnici, no samo nove slučajeve dugova, stari ostaju na sudovima. Javni će bilježnici sasvim sigurno biti brži od sudova.

Na rješenja o ovrsi, kao i kod suda, građani mogu izjaviti žalbu, a ako to ne učine, rješenje postaje pravomoćno i vjerovnik može sjesti na primanja dužnika, na plaću ili mirovinu.

Najveći je problem dosad u tome bila neuredna dostava, jer mnogi neplatiše ne mare za poštanske obavijesti i ne dižu rješenja o ovrsi na pošti i sud tu biva zaustavljen u postupku. Ante Ilić kaže da će javni bilježnici raditi drukčije. Ako netko ne podigne obavijest u pošti, rješenje kane staviti na oglasnu ploču suda i nakon toga ga proglasiti pravomoćnim.

Oglasna ploča

Kolika će biti pristojba na te ovrhe? Prema dopunjenom Ovršnom zakonu, pristojba ostaje ista kao i da je predmet rješavao sud. Po ovrsi manjoj od 3000 kuna javni bilježnici naplaćivat će 80 kuna i PDV, a sud je naplaćivao 100 kuna. No, to što je naplaćivao sud išlo je u državni proračun, a 80 kuna po računu plus troškovi dostave ide javnim bilježnicima. Država se odrekla lijepog prihoda u korist efikasnijih ovrha, a javni bilježnici dobili su novu priliku za zaradu. U ovom trenutku u Hrvatskoj ima 520 tisuća neriješenih ovrha, no one ostaju na sudu. Tek s novim računima komunalna poduzeća, kartičarske kuće i ostali moći će izabrati javnog bilježnika.

Javna poduzeća moći će taj posao povjeriti kome god hoće, a u nekim gradovima, poput Zagreba, to može donijeti desetke, pa i stotine tisuća kuna zarade odabranim bilježnicima. Ni sad nitko, primjerice, ne postavlja pitanja direktorima HTV-a zašto su posao naplate neplaćenih pretplata povjerili jednom odvjetničkom uredu, Hanžeković-Radaković... Hoće li sada neki povjerljiv bilježnički ured od HRT-a dobiti novi posao? Tko će preuzeti naplatu neplaćenih računa za 'pauk’ i za prekoračeno parkiranje? Suci ipak stavljaju pod pitanje namjeru javnih bilježnika da uz pomoć oglasne ploče suda doskoče pitanju dostave.

Đuro Sessa, šef građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu, kaže kako javni bilježnici moraju postupati kao i sud, tako da rješenje zaista bude i uručeno, a ne samo stavljeno na oglasnu ploču. Vidjet ćemo hoće li takav stav suda zaustaviti bilježnike u njihovoj namjeri...

5-7 posto neplatiša

Riječki i varaždinski komunalci već se dogovaraju s javnim bilježnicima na svojim područjima. Laura Bolić, direktorica Ri-Stana, kaže kako je u Rijeci redovito od pet do sedam posto neplatiša, koje moraju tužiti pa se stoga već razgovara s bilježnicima. U Varaždinu imaju izvrsno iskustvo sa sudom jer su ovrhe provođene u roku od tri mjeseca! No, u Rijeci se čeka godinu-dvije.

Izbor bilježnika

U Gospiću je izbor lak jer postoji samo jedan javni bilježnik, Boro Zdunić, s kojim su tamošnji komunalci već razgovarali. No, valja reći i da se može izabrati bilo koji javni bilježnik na području cijele Hrvatske, a ne samo na svom području. No mogući problem su sami javni bilježnici, koji za novi posao nisu spremni, kaže Ivica Vidov, direktor zadarske Čistoće.

Službe prisilne naplate

Šibenska se Čistoća i dosad svake godine borila s čak dvije i pol do tri tisuće neurednih platiša pa se u tok komunalnoj tvrtki nadaju da će nova organizacija naplate riješiti probleme. Senjski Komunalac također muku muči s ovrhama jer su dugovi dosegnuli čak pet milijuna kuna, a posao će ubuduće preuzeti jedini senjski javni bilježnik. Ipak, senjski će Komunalac i sam osnovati službu za prisilnu naplatu.