Slobodna Dalmacija: 26. 01. 2006.

OTKRIVAMO ZBOG ČEGA JE PREDSJEDNIK REPUBLIKE JOŠ U KOLOVOZU PROŠLE GODINE ZATRAŽIO SKIDANJE OZNAKE TAJNOSTI SA SVOJEGA SVJEDOČENJA

Mesić pomaže Haagu u procesu protiv čelnika Herceg-Bosne

POMOĆ CARLI del PONTE Iako će deklasifikacija pomoći novinarima da se izvuku od optužbi za nepoštovanje Haaškog suda, jasno je da Mesić nije popustio njihovim pritiscima, nego je pomogao Carli del Ponte da se njegovim iskazom koriste kao materijalom optužbe u procesu protiv čelnika Herceg-Bosne, od Jadranka Prlića do generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića

Piše: Tomislav KLAUŠKI

ZAGREB - Nitko od savjetnika predsjednika Republike nije bio upoznat s prošlogodišnjim zahtjevom Stjepana Mesića da se skine oznaka tajnosti s njegova svjedočenja u slučaju Blaškić 1997. godine. Prema nekim informacijama, o tome je nešto znao tek Saša Perković, savjetnik za nacionalnu sigurnost, dok je komunikacija s Haaškim sudom išla internim kanalima.

Tajnovita komunikacija

Tajnovitu komunikaciju otkrilo je Prizivno vijeće Haaškog suda u utorak poslijepodne odaslavši priopćenje u kojem je odobrilo zahtjev za skidanje oznake tajnosti, na osnovi zahtjeva Tužiteljstva od 26. rujna. Sam Mesić u srijedu je pak u Donjoj Stubici izjavio kako je još u kolovozu 2005. zatražio od Haaškog suda da se ukine oznaka tajnosti.

"Nisam to učinio kad je Domagoj Margetić objavio moje svjedočenje, jer me on i njemu slični uopće ne zanimaju. Ja sam u Haagu govorio istinu i ostajem pri svemu onome što sam tada rekao", kazao je Mesić u Donjoj Stubici. Sve to izazvalo je pozornost javnosti, s obzirom na to da je prije desetak dana iz Vlade priopćeno da je premijer Ivo Sanader predložio predsjedniku Mesiću da se deklasificira njegovo svjedočenje kako bi se neutralizirali pritisci Domagoja Margetića i drugih koji su zloupotrebljavali to svjedočenje. Znači li to da ni Sanader nije znao za Mesićev prethodni zahtjev?

Tužiteljstvo je tražilo da se skine oznaka tajnosti s tog famoznog svjedočenja kako bi se ono moglo koristiti u postupku protiv šestero BiH Hrvata. Mesić je to odobrio, kao i sam Tihomir Blaškić. Slučajno ili ne, taj zahtjev poklopio se s onim čuvenim posjetom Carle del Ponte Zagrebu nakon kojeg je Republika Hrvatska dobila zeleno svjetlo za pregovore s Europskom unijom.

Mesić o tome nije govorio, puštajući da teče procedura s optužnicama protiv hrvatskih novinara koji su objavili to svjedočenje, pa i s pritvaranjem Josipa Jovića zbog neodazivanja na poziv Haaškog suda.

Složio se sa Sanaderom

Mesić je pustio da Sanader nakon incidenta s Hvidrom napokon popusti i predloži skidanje oznake tajnosti. Predsjednik Republike se složio, znajući da je procedura već odavno u tijeku.

Iako će deklasifikacija svjedočenja na kraju ipak pomoći optuženim novinarima da se izvuku od optužbi za nepoštovanje Tribunala, jasno je da Mesić nije popustio njihovim pritiscima, već je više od toga pomogao Tužiteljstvu i Carli del Ponte da se tim iskazom koriste kao materijalom optužbe u procesu protiv čelnika Herceg-Bosne, od Jadranka Prlića od generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića.

Mesićevo svjedočenje moći će se slobodno koristiti u hrvatskoj javnosti, ali važnije od toga: ponovno će dobiti svoju važnost na Haaškom sudu.