Večernji list: 26. 01. 2006.

SABOR Burno rešetanje Vlade, a zastupnik SDP-a teško optužio premijera Sanadera i ministra Čobankovića

Pančić: Srbiji ste dali 11.000 hektara

Autor: Vanja Moskaljov, Mladenka Šarić, Nataša Zečević

Premijer je na aktualnom prijepodnevu u Saboru najavio da će ispitati tvrdnju esdepeovca Ivice Pančića da je odlukom ministarstva poljoprivrede Srbiji prepušteno 11 tisuća hektara hrvatskog teritorija. To je, kaža Pančić, učinjeno potkraj listopada prošle godine pri utvrđivanju granice lovišta na Dunavu, kada je prihvaćen stav Srbije da granica između dvije države ide sredinom Dunava, a ne onako kako je to utvrdila Badinterova komisija. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je da ne zna za takvu odluku, ali da granice lovišta ne mogu prejudicirati rješenja državne granice.

Znam da bi neki u Srbiji htjeli promijeniti granice, ali naše je stajalište da na to ni pod koju cijenu nećemo pristati rekao je premijer.

Svađa s Mršićem

Meni je to apsloutno neprihvatljivo i moram to odbaciti! komentirao je premijer Ivo Sanader slučaj gospićkog suca Milanovića koji je u svojoj odluci izjednačio guranje prsta u anus s rukovanjem. Premijer je rekao da se izvršna vlast neće miješati u sudsku, ali da si ipak uzima za pravo komentirati tu presudu, iako nije pravomoćna, jer da "postoje neke presude koje se moraju komentirati". Najviše se verbalnih okršaja odnosilo na optužbe zbog trgovine vijećničkim mandatima.

Na pitanje o tome hoće li Vlada raspisati nove izbore u lokalnim sredinama gdje je takvom trgovinom došlo do promjene vlasti, premijer nije odgovorio nego je prozvao Mršića zašto se nije javljao kad se dogodio prvi takav slučaj, u Velikoj Gorici. Sanaderovim odgovorom da će zakon koji je poslan u proceduru spriječiti da se "više ne događa da se ostavkama manipulira..." našao se prozvanim šef pravaša Anto Đapić koji je iz klupe dobacio "Nemojte vrijeđati, gospodine predsjedniče".

Premijer mu je odgovorio da nije rekao na koga se ta opaska odnosila, a da bi popravio dojam kod pravaša, Mršiću je poručio "mi se koalicije s HSP-om ne stidimo, a ako se vi stidite, to je vaš problem". Haenesovca Jakšu Marasovića zanimalo je da li je određen cjenik vijećničkog mandata, s obzirom na to da je cijena prelaska u nezavisne zastupnike 250 tisuća kuna godišnje.

Cjenik mandata

Pitanje je također postavio premijeru kojega je nazvao stručnjakom za trgovinu mandatima jer je 1995. u Splitu preveo pet vijećnika i gradonačelnika iz vladajuće koalicije u HDZ. Esdpeovka Milanka Opačić premijera je pitala je li točan fonogram sa sjednice Vlade na kojoj je on odlučio da se Kamen Ingradu oprosti 30 milijuna kuna duga.

"Činjenica je da ste svojim ponašanjem potvrdili da je fonogram točan, jer da nije točan, ne biste slali POA-u ovamo u Sabor i pretresali saborske službenike i ispitivali o tome tko je dao fonogram u javnost", poručila mu je M. Opačić.

Šeks odbacio četiri zastupnika

Nije dobro da proljetno zasjedanje Sabora počinjemo kršenjem Poslovnika rekla je Milanka Opačić protiv odluke Vladimira Šeksa da se aktualno prijepodne prekine u 13.30 i tako uskrati mogućnost za četvero zastupnika da postave pitanja. Naglasila je kako nigdje u Poslovniku ne piše da se "aktualac" mora prekinuti u određeno vrijeme. Predsjedajući sjednice Luka Bebić rekao je da će četvero zastupnika biti prvi na redu na sljedećem aktualnom satu.