Vjesnik: 26. 01. 2006.

Nakon što riješimo male krećemo na »velike ribe«

Vidio sam slučajeve u kojima su vrlo istaknute osobe osvanule na naslovnicama, a da mi u Uskoku zapravo i nismo krenuli s poslom. Poigravanje s imenima i okolnostima koje Uskok istražuje može ugroziti i živote

Samo dan nakon što je u studenome prošle godine imenovan zamjenikom prvog čovjeka Uskoka, Dinko Cvitan postao je v. d. ravnatelja tog ureda. »Bio je to vrlo brz postupak, u njemu nisam mogao utjecati ni na što. Jednostavno, prihvatio sam ponuđeno«, kazao je Dinko Cvitan u srijedu Vjesniku, otprilike tri mjeseca nakon što je od smijenjenog Željka Žganjera preuzeo dužnost.

• Znači li vaš dolazak na čelo Uskoka da će se taj ured početi baviti »velikim ribama« u moru korupcije i organiziranoga kriminala?

- Teško je to reći, ali znajući sebe, siguran sam da nitko neće biti pošteđen kaznenog progona, bez obzira na to koliko visoko kotirao. Osim toga, želimo se što prije riješiti takozvanih malih predmeta, ulične korupcije i amaterskoga kriminala. Kad razgrnemo te predmete, tek trebamo doći do »velikih riba«.

• Znači, i do osoba koje su bez novca stekle golemo bogatstvo u privatizaciji?

- Ne znači, jer kaznena djela iz područja pretvorbe i privatizacije nisu u katalogu djela koja rješava Uskok. Kad bi članak 337. Kaznenog zakona (zloporaba dužnosti) bio u tom katalogu, imali biste pravo kritizirati Uskok. Ovako, bez zakonske podloge, to ne možete ma koliko i »organiziranja« i korupcije bilo u tim predmetima.

• Pa što ćete onda raditi, po novome, u Uskoku?

- Mi smo tijelo koje mora locirati žarišne točke korupcije u sustavu i u zemlji općenito. Mi se, nadalje, moramo početi baviti primjerice javnim nabavama, podrijetlom imovine u suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca. U daljnjoj suradnji s drugim odjelima Ministarstva financija moramo doći i do računa u inozemstvu na koje se slijeva novac stečen od kriminala u Hrvatskoj.

• Može li to Uskok s vama na čelu?

- Može, ali tek nakon što se Ured za suzbijanje korupcije i kriminaliteta oformi kao tijelo koje postupa po zakonu.

• Zvuči kao izvlačenje od odgovora. Pa nije Uskok počeo s vama!

- To je istina, ali velik dio predmeta iz ranijeg razdoblja još je u krim-obradi, a podignute optužnice čekaju svoj pravosudni završetak. Morate znati da je Uskok u obradu od prošle godine do danas uzeo 1256 osoba. Svaki od tih ljudi zaslužuje temeljitu zakonsku obradu prije nego što se kao optuženik pojavi pred sudom. Vama će se i to činiti kao izbjegavanje odgovora. Vjerujte mi, i sâm sam nestrpljiv da što prije počnemo ostvarivati krupne rezultate u Uskoku. To, međutim, ne ide mimo procedure, ne ide sa službom koja od četiri sektora ne radi u tri, kojoj nedostaje velik broj i činovnika i stručnjaka za pojedina zakonska područja.

• Kako nedostaje? Pa prije vas je Uskok imao troje ravnatelja: Draga Novosela, Marinku Orlić i Željka Žganjera. Vi ste četvrti i kažete da Uskok zapravo ne radi.

- Ne zanima me prethodno razdoblje. Znam da sam zatekao Ured s nedovoljno prostora, nedovoljno ljudi, bez strategije razvoja i rada pojedinih odjela. Mi na anketni zaključak nevladinih udruga »sve je u Hrvatskoj korumpirano« moramo odgovoriti vlastitim istraživanjima. Posebne izvidne mjere moramo podignuti na višu razinu u inače dobroj suradnji s policijom i sudovima. Također, moramo medije »naučiti« kako da prate Uskok i njegov rad, a ne da nam svojim bočnim informacijama u vrlo osjetljivim predmetima miniraju istragu.

• Učenje medija? Na što zapravo mislite?

- Za ovih nekoliko mjeseci već sam uspio vidjeti koliko je važna uloga medija, ali i to koliko ona može biti opasna. Vidio sam slučajeve u kojima su vrlo istaknute osobe osvanule na naslovnicama, a da mi u Uskoku zapravo i nismo krenuli s poslom. Poigravanje s imenima i okolnostima koje Uskok istražuje, a prije no što je istražio, može ugroziti čak i živote.

Vlado Rajić