Glas Istre: 27. 01. 2006.

DIPLOMATSKI INCIDENT U SRBIJI

U Beogradu napadnuta dvojica hrvatskih diplomata

Branislava Lončara i Borisa Hercega napadači su pokušali izvući iz njihova vozila • Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske uputilo je prosvjednu notu SCG-u

BEOGRAD - Hrvatski diplomati u Veleposlanstvu RH u Beogradu - zamjenik veleposlanika Branislav Lončar i njegov suradnik Boris Herceg - napadnuti su preksinoć u beogradskom naselju Senjak. Oko 20.40 sati u Ulici Sanje Živanović, dok su Lončar i Herceg sjedili u službenom automobilu marke »golf« s diplomatskim tablicama, parkiranom ispred zgrade na broju 34, i razgovarali, prišao im je nepoznati muškarac i upitao što tu rade te ih počeo psovati. Zatim se udaljio i iz bijelog »audija« talijanske registracije, koji je bio u blizini, pozvao trojicu sudionika. Potom su zajednički nasrnuli na automobil diplomata; jedan od njih pokušao je otvoriti vrata, a kako nije uspio, nogom je razbio bočno staklo i nekoliko puta udario šakom prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva Hercega, koji je bio na mjestu vozača.

Potvrđujući ovaj incident glasnogovornica srbijanskog MUP-a Dragana Kajganić izjavila je da se sve dogodilo nekoliko minuta prije dolaska policije, koju je pozvao Boris Herceg. Po njenim riječima, Herceg je lakše ozlijeđen i nije zatražio liječničku pomoć, a napadači su pobjegli kad su vidjeli da stiže policija. Dodala je da su hrvatski diplomati dali opise napadača, za njima se traga, i izrazila uvjerenje da će uskoro biti uhićeni.

Ministarstvo vanjskih poslova SCG-a osudilo je napad na hrvatske diplomate. U povodu tog incidenta šef diplomacije SCG-a Vuk Drašković uputio je ministrici vanjskih poslova Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović izraze najdublje osude ovog čina, istaknuvši da policija intenzivno traga za počiniteljima.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić rekao je da ne zna ništa o povodu tog napada, no s obzirom da je riječ o izrazito mirnoj ulici, isključuje mogućnost da je njega došlo slučajno.

- Stvar je zabrinjavajuća, istaknuo je Staničić, zahtijevajući od srbijanske policije da što prije otkrije napadače. Napad iznenađuje, s obzirom na sve povoljniju klimu u međusobnim odnosima, iako povremeno ima oštrijih tonova, naročito u srbijanskim medijima, dodao je Staničić, koji se zbog toga ipak nije previše uzbuđivao. »Nitko se nije uplašio, nitko ne diže paniku, ali nas to zabrinjava«, poručio je hrvatski veleposlanik.

Premijer Ivo Sanader vjeruje da napad na Branislava Lončara i Borisa Hercega nema političku pozadinu i da neće utjecati na političke odnose Hrvatske i Srbije te da je riječ o pojedinačnom činu.

Jučer je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo veleposlaniku SCG-a u Hrvatskoj Radivoju Cvetićaninu prosvjednu notu u povodu fizičkog napada na hrvatske diplomate. Hrvatska strana izražava oštar prosvjed zbog napada i zahtijeva cjelovitu informaciju o poduzetom. Ističe se da se »očekuje da počinitelji napada budu što prije otkriveni i kažnjeni« i traži puno jamstvo za sigurnost djelatnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori. Veleposlanik Cvetićanin je izrazio žaljenje zbog nemilog događaja i uvjerenje da će biti poduzeto sve da bi počinitelji bili otkriveni i kažnjeni.

B. OPRIJAN ILIĆ, D. ROMAC, J. MARIĆ, Hina

Mesić: Otkriti napadače i nalogodavce

Predsjednik Stipe Mesić je rekao da se nada da će napadači biti brzo otkriveni. »Ali, ne samo napadači, nego i nalogodavci, oni koji stoje iza tog napada«, rekao je Mesić i dodao da »oni koji su organizirali taj napad ne žele dobro ni Hrvatskoj ni Srbiji«.